Kasutaja:Lipina007/Botswana loodusressursid

Allikas: Vikipeedia

Loodusresursid[muuda | muuda lähteteksti]

Maavarad[muuda | muuda lähteteksti]

Riik on suhteliselt maavaradega rikas ja Botswana maapõu kätkeb tohutuid rikkusi: teemane, kivisütt, mangaani, kulda, messingit, broomi, pliid, hõbedat ja kroomi. Kivisöe reservi reitingus on Botswana 2. kohal Aafrikas.

Teemant

Suurt rolli Botswana majanduses mängivad temandid. Temandireservide reitingus asub Botswana 5. kohal maailmas. Peamised temandileiukohtade alad on: Orapal ja Jwaneng. Kullaleikohad on Tati vöös.

Energeetilistest maavaradest on Botswanas naftat.


Jwaneng

Maaresursid[muuda | muuda lähteteksti]

Botswana on lõuna Aafrika osa. Botswanas pinnamood on tasane, aga idas mägine. Kalahari kõrb võtab enda alla 70% riigi maismaast. Botswana asub troopikavöötmes, lõunas – subtroopiline tsoon.

Muld on väheviljakas, sest sademeid on vähe. Peamiselt Botswanas on kivine-kõrbeline muld, idas – liivane. Mullastikust on Botswanas savanni puna-pruunmullad. Loodustingimused on soodasd põllumajanduse arengule ainult delta Okavango kaldal, kuna seal on rikas troopiline floora.

Botswana taimede ja loomade ressursid[muuda | muuda lähteteksti]

Taimede ressursid[muuda | muuda lähteteksti]

Taimestik on küllatki kehv, kuna suurem osa Botswana pindalast on kõrb. Botswana põhja pool on savann ja seal kasvab: akaatsiaid, baobabe, leivapuusid. Okavango kaldale on omaselt papüürusist troopiline raba.[1]

Loomade ressursid[muuda | muuda lähteteksti]

Loomade mailm on rikas, enamasti Ovakango kaldal. Botswanas elunevad: elevante, lõvisid, leoparde, sebrasid, hüääne, šaakaleid, antiloope, pühvleid. Arvukad linnud, sisalikud, maod. Lülijalgsetest on skorpion.

Lõvi