Kasutaja:DavidX5X/liivakast

Allikas: Vikipeedia
Maa päikesekiirguseallikas: Päike

Päikeseenergia on energia, mis on saadud päikesekiirgusest. Põhiliselt kasutatakse seda soojuse ja elektri tootmiseks aga ka loomulikus valgustuses. Tehnoloogia areng viimasel sajandil on võimaldanud päikeseenergia paremat kasutamist. Tegemist on olulise taastuvenergiaallikaga, mida iseloomustatakse tavaliselt energia saamisviisi järgi: aktiivne (seadeldised, seadmed) või passiivne (majaehitus: materjalid, aknad, ehitusviisid, majakujundus).

Päikeseenergia vabaneb päikese tuumas toimuvates termotuumareaktsioonides. Neid protsesse nimetatakse p-p ahelateks (prooton-prooton ahelad).[1] Nende käigus muundub 600 miljonit tonni vesinikku heeliumiks 9.2×10^37 korda sekundis. 4 miljonit aga sellest (kuna lõpp-produkti, saaduse mass on väiksem lähteainest) eraldub kiirgusena väljapoole. Kiirgus jõuab päikese pinnani 10 000 kuni 170 000 aastaga, millest edasi jõuab Maale umbes 8 minutiga. Termosfääril on satelliidid märgistanud päikesekiirguse 1.36kW-le ruutmeetri kohta, Maa pinnal ekvaatorilähistel on see aga 1kW ruutmeetrile ehk umbes 36% läheb kaotsi atmosfääri läbimise tõttu.

Saadaoleva suure hulga tõttu on päikeseenergia oluline elektritootmisallikas. ÜRO Arenguprogrammi 2000. aastal tehtud Maailma Energia ülevaatuse kohaselt oli aastane päikeseenergia potentsiaal hinnatud 1,575-49,837 exadžaulile (EJ). See on mitu korda rohkem kui kogu maakera energiavajadus[2], mis oli 2012. aastal 559,8 EJ.[3][4]

Rahvusvahelise Energiaagentuuri[5][6] sõnul 2011. aastal on jätkusuutlike päikeseenergia tehnoloogiate arendamine äärmiselt kasutoov. Rohelise impordivaba energia kasutamine tõstab riikide energiaturvalisust, jätkusuutlikkust, vähendab keskkonnasaastatust, aitab majanduslikult võidelda kliimasoojenemise vastu ning hoiab madalal fossilkütuste hindu. Need hüved on ülemaailmsed. Seeõttu on esimesed sammud selliste tehnoloogiate arendamisele nii investeerimise, õppimise kui ka teiste kaasamise poolest tähtsad.

Kasutamine[muuda | muuda lähteteksti]

Päikesekiirgust kasutavad paigaldised jagunevad:

  • kiirguse kontsentreerimisega paigaldised
  • kiirguse kontsentreerimiseta paigaldised

Viited[muuda | muuda lähteteksti]


Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]

[[Kategooria:Energeetika]] [[Kategooria:Päike]] [[Kategooria:Aktinomeetria]]