Karoline Offigstad Knotten

Allikas: Vikipeedia
Knotten 2023. aastal Nové Městos

Karoline Offigstad Knotten (sündinud 6. jaanuaril 1995) on Norra laskesuusataja.

Ta on võistelnud laskesuusatamise maailma karikasarjas alates 2018. aastast ning esindanud Norrat 2020. aasta laskesuusatamise maailmameistrivõistlustel ja 2022. aasta taliolümpiamängudel.

Karoline Offigstad Knotten tegi oma rahvusvaheliste võistluste debüüdi 2016. aasta novembris Beitostølenis IBU karikasarjas sprindis ja lõpetas hooaja jooksul mitu korda punktikohal. Järgmisel hooajal võitis ta koos Emilie Ågheim Kalkenbergi, Vetle Sjåstad Christianseni ja Vegard Gjermundshaugiga Obertilliachis segateatevõistluse ja seega oma esimese IBU karikasarja etapi ning saavutas ka kolm esikümnekohta individuaalvõistlustel. 2018. aasta talvel osales ta ka Ridnaunis toimunud EM-il ja tuli muuhulgas eraldistardiarvestuses 16. kohale. Hooajal 2018-19 osales Knotten Pokljuka platool esimest korda MK-võistluste etapil, kuid sprindi 75. kohaga jäi ta punktidest selgelt puudu ja ei kvalifitseerunud jälitussõidule. Esimesed MK-punktid sai ta 2019. aasta jaanuaris Oberhofis jälitussõidus 28. kohaga, kusjuures naiste teatevõistkond, kuhu kuulusid Thekla Brun-Lie, Ingrid Landmark Tandrevold ja Tiril Eckhoff jäi teatevõistluses neljandaks. IBU karikasarjas saavutas norralanna oma esimese poodiumikoha individuaalsõidus supersprindi kolmanda kohaga Obertilliachis. Euroopa meistrivõistlustel Minskis Raubitšis sai ta kolm viiendat kohta. Opplandi teatesõidus võitis ta 2015., 2017. ja 2018. aastal kolm Norra meistrivõistluste medalit ning 2019. aastal Thekla Brun-Lie järel jälitusvõistluses hõbeda.

2019. aasta suvel arvati Knotten riigi koondisse. Ta jõudis üheksal korral 40 parima sportlase hulka, sai Le Grand-Bornandi jälitussõidus 13. koha ja lõpetas hooaja üldarvestuses 43. kohal. Hoopis edukamad olid aga teatevõistlused, kus Knotten sõitis tavaliselt avavahetust. Nad võitsid kogu talve jooksul neli korda, millest kolm olid Knotteni, Tandrevoldi, Eckhoffi ja Røiselandiga. Norralane võistles ka 2020. aasta maailmameistrivõistlustel Anterselvas, kuid sai sprindis alles 75. koha.

Hooaja 2020-21 alguses saavutas Karoline Knotten Kontiolahti sprindil üllatuslikult oma esimese poodiumikoha individuaalses arvestuses ning teda edestasid vaid Hanna Öberg ja Marte Olsbu Røiseland. Jälitussõidus Hochfilzenis saavutas veel ühe parima tulemuse, saavutades viienda koha. Ta võitis koos Norra koondisega ka samas kohas toimunud naiste teatevõistluse. Tema teisel MM-il Pokljukas ei tulnud sellest midagi märkimisväärset. Maailma karikasarjas sai Knotten 21. koha. Järgmisel hooajal detsembri keskel viidi ta kolmeks osavõistluseks isegi IBU karikasarja ja saavutas seal poodiumikoha. Jaanuaris kuulus norralane taas MK-koondisse ning võitis trahviringist hoolimata teatevõistluse Anterselvas koos Eckhoffi, Tandrevoldi ja Ida Lieniga. 2022. aasta olümpiamängudel Pekingis kasutati Knottenit vaid teatesõiduks ja neljandaks tulles jäi medalist puudu tubli 13 sekundit. Hooaja lõpus läks ta paremaks ja saavutas Otepää sprindis Julia Simoni ja Vanessa Voigti järel oma teise individuaalse poodiumikoha.

Aastatel 2022-23 Knotten individuaalsõitudes poodiumile ei tõusnud, kuid sai järjekindlalt punktikohti ja lõpetas talve maailma karikasarja 18. kohal. Teatesõidus saadi Ruhpoldingis võit ja MK-võistluste parim individuaalne tulemus tuli Hochfilzenis sprindis 8. kohaga. Norralanna oli edukas ka MM-il esimest korda: 17. ja 21. kohaga pääses ta ühisstarti, mille jäi 19 tabamuse järel kuuendaks. Hooaja lõpus võitis ta üle pika aja taas riigi meistrivõistlustel medali, Maren Kirkeeide ja Ingrid Landmark Tandrevoldi seljataga saavutas 28-aastane Knotten sprindis pronksi. 2023.-24. aasta maailma karikasarja avaetapil Östersundis oli Knotten heas vormis. Esmalt tuli ta km eraldistardiga sõidus neljandaks ja osales seejärel taas naiste võidukas teatesõidus. Varsti pärast seda tuli ta sprindis Lou Jeanmonnot järel teiseks ja näitas selget edasiminekut, eriti suusasõidu osas. Norralanna võttis seega üle MK-võistluste üldliidri kollase särgi, kuid pidi selle jälitussõidu järel Franziska Preussile loovutama.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]