Franziska Preuss

Allikas: Vikipeedia
Franziska Preuss
Isikuandmed
Riik Saksamaa Saksamaa
Sünniaeg 11. märts 1994 (30-aastane)
Sünnikoht Wasserburg am Inn
Pikkus 173
Kaal 60
Sportlaskarjäär
Spordiklubi SC Haag
Treener Tobias Reiter
Medalid
Maailmameistrivõistlused
Kuld Kontiolahti 2015 Teatevõistlus
Hõbe Kontiolahti 2015 12,5 km Ühisstart
Hõbe Oslo 2016 Segateatevõistlus
Hõbe Anterselva 2020 Segapaaristeatevõistlus
Hõbe Anterselva 2020 Teatevõistlus
Pronks Oslo 2016 Teatevõistlus

Franziska Preuss (kirjutatakse ka Preuß; sündinud 11. märtsil 1994 Wasserburg am Innis) on Saksamaa laskesuusataja.

Preuss alustas oma esimest maailma karikasarja hooajal 2013/2014 pärast seda, kui oli võitnud Euroopa meistrivõistlustel kaks medalit, juunioride maailmameistrivõistlustel kolm medalit ja 2012. aasta noorte olümpiamängudel kolm kuldmedalit (kokku 4). Ta osales 2014. aasta taliolümpiamängudel Sotšis.

Algul tegeles Preuss kergejõustikuga, kuid sai 2009. aasta märtsis oma vanematelt tasuta pääsme Fritz Fischeri laskesuusatamise treeningulaagri programmi "Kogege laskesuusatamist". Seejärel osales ta Fischeri soovitusel nelipühade ajal Ruhpoldingi baaskoolitusel.

2013/2014 hooaja alguses võeti Preuss maailma karikasarja koondisse. Oma esimesel võistlusel, 15 km tavadistantsil Östersundis, saavutas ta 44. koha. Annecy-Le Grand saavutas ta sprindis 6. koha ja teatevõistluses võitis ta koos Andrea Henkeli, Franziska Hildebrandi ja Laura Dahlmeieriga teatevõistluses oma esimese maailma karika. 12. jaanuaril 2014 sai ta Ruhpoldingis ühe möödalasu ja väga hea läbisõiduga jälitussõidus 4. koha ja seega oma senise karjääri parima tulemuse. 2014. aasta veebruaris osales ta Sotši taliolümpiamängude laskesuusatamise võistlustel. Pärast sprindis 41. ja jälitussõidus 40. kohta pidi Preuss individuaal võistluses starti minna. Treenerite tungival nõudmisel ta startis, kuid viie möödalasu tõttu kahel esimesel laskmisel ja teistest ringiga maha jäänult eemaldati ta kolmandal ringil võistlusest. Olümpiamängude ja Saksamaa naiskonna olukorda arvestades arvas Magdalena Neuner, et Preuss oli individuaalvõistluse lõpetanud "närvivapustusega", kuid treenerid olid "sundinud ta teatevõistluse võistkonda võtma". Seda enam et Saksamaa naiskond seisis enne teatevõistlust Evi Dingebacher-Stehle positiivse dopinguproovi mõju all. Franziska Preuss kukkus võistluse esimesel ringil teatevõistluses. See põhjustas lume sattumise tema relva vaatevälja, mis tähendas täiendavat ajakadu lasketiirus. Kuid ta hoidis oma närvi nii lamades kui ka püsti laskmise ajal, järgis nägemisseadme puhastamisel kõiki ohutuseeskirju ega saanud trahviringi. Kuueteistkümnendana andis ta üle oma vahetuse kogenud Andrea Henkelile, kes tõstis kolme koha võrra Saksamaad. Ei Franziska Hildebrand ega Laura Dahlmeier suutnud tulemust märkimisväärselt muuta. Lõpuks saavutas võistkond üheteistkümnenda koha, jäädes peaaegu neli minutit maha võidukast Ukraina võistkonnast.

Hooajal 2014/2015 startis Preuss taas maailma karikasarjas ja võitis koos võistkonnakaaslaste Luise Kummeri, Franziska Hildebrandi ja Vanessa Hinziga Hochfilzenis viimase sõitjana kolmanda teatevõistluse maailma karika. Ruhpoldingis lõpetas Preuss ühisstardiga sõidu teisena ja oli esimest korda poodiumil maailma karikasarja individuaalsõidus. Soomes Kontiolahtis 2015. aasta laskesuusatamise maailmameistrivõistlustel oli teatevõistkonnas võrreldes olümpiamängudega toimunud üks muutus. Pärast olümpiamänge oli tagasi astunud Andrea Henkel asendatud Vanessa Hinziga. Võistkonna kogenum sportlane Franziska Hildebrand võttis stardis esimese koha. Franziska Preuss startis teise vahetusse kuuendana ja vähendas kaotust – 10,4 sekundilt – 7,6 sekundini ning andis oma vahetuse üle kolmandana. Kolmandas vahetuses asus juhtima Vanessa Hinz ja Saksamaa, mida Laura Dahlmeier suutis hoida kuni võistluse lõpuni. Ühisstardiga sõidus võitis Franziska Preuss hõbemedali ja võttis noorima laskesuusatajana ühisstardi MK-sarja arvestuses üle distantsi liidri punase särgi. Tänu oma heale esinemisele sellel distsipliinil võitis ta ka maailma karikasarja arvestuses ühisstartiga sõidus väikse kristallgloobuse.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]