Juni Arnekleiv

Allikas: Vikipeedia
Juni Arnekleiv (2024)

Juni Arnekleiv (sündinud 17. veebruaril 1999 Lillehammeris Opplandi maakonnas) on Norra laskesuusataja. Ta on võitnud kaks IBU karikat ja tulnud 2023. aastal Euroopa meistriks paaris segateatesõidus.

Juni Arnekleiv osales 2018. aasta noorte maailmameistrivõistlustel Eestis Otepääl, kus ta võitis koos Marthe Kråkstad Johanseni ja Sigrid Bredde Vigiga teatesõidus pronksmedali. Järgmisel talvel võistles ta IBU karikasarjas ja saavutas Duszniki-Zdrójs kahel korral punkte. 2019. aasta märtsis võitis norralanna Ålis toimunud riigi meistrivõistlustel eraldistardisõidus pronksmedali üllatusvõitja Hilde Fenne järel. Juunioride MMil 2020. ja 2021. aastal järgnesid veel kaks pronksmedalit, mõlemal korral taas teatesõidus. Hooajal 2020/21 alustas Arnekleiv esimest korda regulaarselt IBU karikasarjas ja saavutas IBU karikasarjas oma esimesed top 10 kohad, sealhulgas hooaja lõpus neljanda koha Obertilliachi sprindis. Sealsamas kindlustas ta oma ainsa individuaalse medali juunioride maailmameistrivõistlustel, kui võitis sprindis pronksi Amy Baserga ja Rebecca Passleri järel. Aastatel 2021-22 startis ta ka kõrgeimal võistluste tasemel ja saavutas pärast lahjat hooaja algust Osrblie sprindis oma esimese poodiumikoha. Kuna Norra rahvusmeeskond lõpetas olümpiamängudeks valmistudes kõrgmäestiku treeninglaagri, tegi Arnekleiv 2022. aasta jaanuaris Ruhpoldingis sprindisõidus MK-võistluste debüüdi, kuid hoolimata vaid ühest laskeveast lõpetas ta võistluse alles 99. kohal 111 startijast. Euroopa meistrivõistlustel Arberil tõusis ta aga rasketes oludes sprindi 34. kohalt jälitussõidus kuuendaks.

Hooajal 2022/23 võistles Arnekleiv järjekindlalt 20 parima sportlase sekka ja võitis oma esimesed IBU karikavõidud nii segateatesõidus kui ka sprindis. Samuti krooniti ta EM-il koos Endre Strømsheimiga Euroopa meistriks segateate paarisvõistluses. Kuna IBU lühiajaline reeglimuudatus võimaldas Norra laskeliidul lasta võistlema ka lisasportlase, kutsuti Arnekleiv üllatuslikult veebruaris Oberhofi maailmameistrivõistlustele. Ta saavutas sprindis ja jälitussõidus kohe 12. ja 13. koha ning jõudis seega ühisstarti, mille lõpetas 28. kohal. Ta kuulus Norra koondisse ka ülejäänud maailma karikasarja etappidel ning kindlustas oma esimese etapivõidu Östersundis teatesõidus koos Ida Lieni, Ingrid Landmark Tandrevoldi ja Marte Olsbu Røiselandiga. Norralane võeti 2023-24. aasta talveks rahvusmeeskonda ja avaldas muljet Sjusjøenis saavutatud ühisstardisõidu võiduga. Maailma karikasarja avaetapil Östersundis saavutas ta Sturla Holm Lægreidiga paarisvõistluses teise koha, varsti pärast seda kindlustas ta naiste teatesõidus oma teise MM-etapivõidu ja avaldas muljet ülekaalukalt kiireimast rajaajast.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]