Jorge Bom Jesus

Allikas: Vikipeedia
Jorge Bom Jesus
Jorge Bom Jesus
São Tomé ja Príncipe peaminister
Ametiaeg
3. detsember 2018 – 11. november 2022
Eelnev Patrice Trovoada
Järgnev Patrice Trovoada
Isikuandmed
Sünniaeg 26. juuli 1962 (61-aastane)
Água Grande, São Tomé ja Príncipe
Erakond São Tomé ja Príncipe Vabastusliikumine/Sotsiaaldemokraatlik Partei
Alma mater Toulouse'i ülikool
São Tomé ja Príncipe ülikool

Jorge Lopes Bom Jesus (tuntud ka lühendiga JBJ; sündinud 26. juulil 1962 São Tomé saarel Água Grande ringkonnas) on São Tomé ja Príncipe keeleteadlane ja poliitik, alates 3. detsembrist 2018 São Tomé ja Príncipe peaminister.

Elulugu[muuda | muuda lähteteksti]

Nooruspõlves kolis ta Euroopasse. Ta lõpetas Prantsusmaal Toulouse'i ülikooli prantsuse ja portugali kirjanduse eriala magistrikraadiga, tema õppetöö keskendus aafrika kirjandusele.

Ta on Porto ülikoolis õppinud prantsuse keele õpetamist võõrkeelena ja portugali keele õpetamist. Ta on lõpetanud São Tomé ja Príncipe ülikooli aafrika kirjanduse erialal ja saanud doktorikraadi.

Ta on töötanud muuhulgas São Tomé ja Príncipe kultuuri- ja teabeministeeriumis, UNESCO-s, São Tomé ja Príncipe rahvusraamatukogus, pedagoogikakoolis direktorina, Alliance Françaises ning õpetajana.[1]

Aastatel 2008–2010 oli ta Joaquim Rafael Branco valitsuses haridus- ja kultuuriminister ning aastatel 2012–2014 Gabriel Costa valitsuses haridus-, kultuuri- ja teadusminister.

Ta kuulub erakonda São Tomé ja Príncipe Vabastusliikumine / Sotsiaaldemokraatlik Partei (MLSTP-PSD). Jorge Bom Jesus valiti aastal 2011 MLSTP-PSD asepresidendiks. Kui 2018. aastal hakkasid levima teated, et senine partei president Aurélio Martins plaanib liituda vastasparteiga Sõltumatu Demokraatlik Aktsioon (ADI), valiti Bom Jesus ühehäälselt erakonna uueks presidendiks.[2] Bom Jesust tuntakse taktitundelise ja rahuarmastava poliitikuna.[3]

Peaministrina[muuda | muuda lähteteksti]

Kuna Jorge Bom Jesust peeti valimiseelsel perioodil üldiselt liiga tagasihoidlikuks, tuli MLSTP-PSD hea valimistulemus paljudele üllatusena. 2018. aasta valimistel sai MLSTP-PST-st rohkem hääli vaid ADI. MLSTP-PST hea tulemuse taga oli analüütikute sõnud Bom Jesuse hea juhtimine.

Kuigi ADI võitis valimised, keeldusid teised mandaadi saanud parteid, eesotsas MLSTP-PSD-ga, nendega valitsusse minemast. MLSTP-PSD asus koalitsioonikõnelustesse erakondadega MDFM-PL, PCD-GR ja UDD. Pretsedenditut valitsuskoalitsiooni hakati hüüdma nimega "São Tomé geringonça" (viitamaks nn Portugali geringonçale, mille moodustas Portugali peaminister António Costa).

Ta nimetati 30. novembril 2018 president Evaristo Carvalho määrusega järgmiseks peaministriks, tema kohustused algasid 3. detsembril 2018.[4] Bom Jesus kuulutas, et tema ametiaja peamine eesmärk on võitlus korruptsiooniga.[5]

Enda esimese kõne peaministrina pidas ta ferro keeles.

Isiklikku[muuda | muuda lähteteksti]

Ta on abielus ja tal on viis last.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. "PERFIL: São Tomé/Eleições: Jorge Bom Jesus chega ao Governo para liderar 'gerigonça'". www.dn.pt.
  2. Nón, Téla (1. juuli 2018). "Jorge Bom Jesus novo Presidente do MLSTP". Téla Nón.
  3. "Jorge Bom Jesus – CLBrief". Originaali arhiivikoopia seisuga 30. detsember 2018. Vaadatud 28. aprillil 2020.
  4. "São Tomé e Príncipe: Jorge Bom Jesus toma posse segunda feira". RFI. 30. november 2018.
  5. Nón, Téla (14. detsember 2018). "Luta contra a corrupção é bandeira do Governo « JBJ»". Téla Nón.
Eelnev
Patrice Trovoada
São Tomé ja Príncipe peaminister
2018–
Järgnev
'