Joha Heiman

Allikas: Vikipeedia

Joha Heiman (28. juuni 1911 Eesti11. detsember 1999)[1] oli prantsuse laulja ja poeedi Georges Brassensi (1921–1981) eestlannast elukaaslane ja muusa, kellele on pühendatud mitu Prantsuse kultuuripärandiks saanud laulu.

19-aastane Joha Heiman saabus Prantsusmaale 1930. aastal. Ta elas Pariisis oma tädi juures, seejärel tütarlaste pansionis. Ta töötas õmblejana ja õpetas saksa keelt. 1934. aastal tutvus Joha Jean-Paul Ruskoné'ga ja abiellus. Sündis poeg Yvon. Abielu ei olnud õnnelik ja see lahutati. Georges Brassensiga tutvus Joha Heiman Pariisis 1947. aastal, ligi kümme aastat enne muusiku tähelendu. Armastuslugu kestis üle 30 aasta.

Brassensi inspireeris eestlanna sedavõrd, et ta pühendas oma kõige kaunimad laulud ("Je me suis fait tout petit", "Saturne", "J'ai rendez-vous avec vous") Johale. Georges ja Joha armastasid teineteist, kuid eelistasid elada eraldi ega abiellunud kunagi. "Mul on au mitte paluda Sinu kätt," kirjutab Georges Brassens laulus "La non-demande en mariage" (1966), austusavalduses Joha Heimanile, keda tuhanded Brassensi austajad tundsid nimega Püpchen (saksa keelest Püppchen – nukuke). Pärast Georgesi surma 1981. aastal jäi Joha aastateks üksi. Püpchen suri 1999. aastal ja on maetud Georgesi kõrvale Sète'i linna Py kalmistule.

Georges Brassensist ja Joha Heimanist on valminud Eesti Pariisi Suursaatkonna korraldatud fotonäitus "Daam tema mõtteis ... Kaaslased elus: Georges Brassens ja tema eestlannast muusa Joha Heiman".[2] Näitusel esitatud fotod pärinevad Josée Stroobantsi, laulja sõbra ja fotograafi kollektsioonist, Georges Brassensi muuseumi arhiivist ning Joha Heimani lähedaste erakogudest. Fotokogu võimaldab elada kaasa erakordsele sõprusele ja armastusloole, mis ühendas Georges Brassensi Joha Heimaniga, kes mõjutas märkimisväärselt Prantsuse kultuuripärandiks saanud teoseid.

Georges Brassensi auks, kelle muusa eestlanna oli, korraldas Prantsuse Suursaatkond Eestis 2011. aastal Tallinnas näituse ja kontserdiõhtu.[3]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. 20. sajandi tuntud prantsuse poeedi Georges Brassensi muusa oli eestlanna Joha Heiman. "Pealtnägija". ETV. 28.11.2012.
  2. "Pariisis avati fotonäitus legendaarsest lauljast ja muusikust George Brassensist ja tema eestlannast muusast Joha Heimanist. Mai 2014. Eesti Suursaatkond Pariisis". Originaali arhiivikoopia seisuga 7. veebruar 2015. Vaadatud 7. veebruaril 2015.
  3. "Eesti Kontsert – Inauguration de l'exposition dédiée à Georges Brassens. 29.11.2011. Ambassade de France en Estonie". Originaali arhiivikoopia seisuga 7.02.2015. Vaadatud 7.02.2015.