Jüri Jürgenson

Allikas: Vikipeedia

Jüri Jürgenson (26. oktoober 193721. detsember 2020) oli eesti vaimulik, Tartu Salemi Baptisti Koguduse kõige pikaaegsem pastor.

Ta oli pärit Pärnu lähedalt Tahkurannast, sündis kaluri pojana, pere viienda lapsena. Tema isa oli õigeusklik, ema baptist. Isa ja vanem vend põgenesid 1944. aasta sügisel Vene sõjaväe tulekul Rootsi.

Jürgenson õppis Tahkuranna algkoolis, Pärnu keskkoolis ja Tartus EPA veterinaaria teaduskonnas.

Ta ristiti 7. juulil 1956 Pärnu koguduses koos Jüri Ratase isa Rein Ratase, Meego Remmeli isa Aamo Remmeli (1936–2023) ja teiste tollaste noortega.

Töötas mõne aasta Pärnus leivatööstuses. Aitas ka jõudumööda Pärnu baptistikogudust. Ta kutsuti tööle Tartu Salemi kogudusse, kui sealse kauaaegse pastori Paul Himma tervis oli halvenenud.

1972. aastal valiti Jüri Jürgenson Tartu Salemi baptistikoguduse pastoriks. Temast sai ligi 30 aastaga koguduse ametliku tegutsemisaja kõige kauem töötanud vaimulik, pastor oli ta kuni 2001. aastani. Edaspidi jätkas ta koguduse juures tööd jutlustajana, juhatuse liikmena, hingehoidjana.

Üheks tema elutööks on praeguse Salemi kiriku ehituse innustamine ja eestvedamine. Kirikut hakati ehitama 1992, peasaal õnnistati sisse 11. juunil 2000.