Rahvusvaheline Looduskaitseliit

Allikas: Vikipeedia
(Ümber suunatud leheküljelt IUCN)
Rahvusvahelise Looduskaitseliidu peakorter Šveitsis Glandis

Rahvusvaheline Looduskaitseliit (ingliskeelne lühend IUCN (International Union for the Conservation of Nature and Natural Resources = Rahvusvaheline Looduse ja Loodusvarade Kaitse Ühing; viimasel ajal[millal?] levinum nimevariant on World Conservation Union, eesti keeles kasutusel ka nimetus Maailma Looduskaitseliit) on riikide, valitsusasutuste ja valitsusväliste organisatsioonide ülemaailmne liit. 2007. aasta algusest on Eesti Rahvusvahelise Looduskaitseliidu liige.

Rahvusvahelise Looduskaitseliidu algatusel hakati koostama rahvusvahelisi punaseid raamatuid (punaseid nimestikke), liikide ja elupaikade seisundi hinnanguid.

Eesmärgid[muuda | muuda lähteteksti]

Rahvusvahelise Looduskaitseliidu põhilised eesmärgid on[1]:

  1. kindlustada looduse, eeskätt selle edasiseks arenguks vajaliku elustiku mitmekesisuse säilimine,
  2. tagada loodusvarade kasutamine mõistlikult, õiglaselt ja säästvalt ning
  3. väärtustada ühiskonnas niisuguseid eluviise, mis võimaldaks nii hea elukvaliteedi kui ka kooskõla muude biosfääri osadega.

Rahvusvahelises Looduskaitseliidus algatati veebruaris 2004 tegevusprogramm Countdown 2010 ([1]), mille eesmärk on, et kõik Euroopa Liidu valitsused on aastaks 2010 võtnud tarvitusele vajalikud meetmed liikide vähenemise peatamiseks. IUCN peab ka maailma ohustatud liikide andmebaasi ehk punast nimestikku.

Rahvusvahelise Looduskaitseliidu konventsioonid:

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]