Heli Rantanen

Allikas: Vikipeedia
Heli Rantanen teel 1998. aasta Budapesti EM-ile.

Heli Orvokki Rantanen (sündinud 26. veebruaril 1970 Lammis) on endine Soome odaviskaja. 1996. aasta olümpiamängudel Atlantas tuli ta olümpiavõitjaks tulemusega 67.94 m, millega edestas hõbemedali võitjat enam kui kahe meetriga. Teda juhendasid kuni 1999. aastani Esko Papinaho ja Leo Pusa ning aastast 2000 Into Turvanen ja Tapio Korjus. Täna töötab Rantanen ka ise odavisketreenerina. Tema treenitavad oli aastatel 2004–2005 Paula Tarvainen (sünd. Huhtaniemi) ja aastast 2018 on Heidi Nokelainen.

Rantanen esindas Soomet kahel olümpial, neljal kergejõustiku MM-il ja kahel Euroopa meistrivõistlustel. Atlanta kuldmedal jäi karjääri ainsaks rahvusvaheliseks täiskasvanute auhinnamedaliks.

1989. aastal saavutas Rantanen 19-aastaste EM-il Varaždinis viienda koha ja sai samal aastal oma esimese täiskasvanute Soome meistrivõistluste (Kalevan kisat) medali Turus, olles kolmas. Järgmisel aastal saavutas ta taas Soome meistrivõistlustel pronksi ja sai Spliti EM-il 12. koha. 1991. aasta talvel sai ta odaviskes SM sisemeistrivõistlustel hõbeda. Suvehooajal võitis ta Euroopa karikavõistlused Barcelonas ja oma esimese täiskasvanute Soome meistritiitli ning saavutas Tokyo maailmameistrivõistlustel üheksanda koha.

1992. aastal sai Rantanen odaviske Soome sisemeistrivõistlustel pronksi. Suvel võitis ta Soome meistritiitli, Euroopa karikavõistlused Lille'is ja karjääri esimese täiskasvanute Soome-Rootsi maavõistluse Helsingis. Barcelona olümpial oli ta tulemusega 62.34 kuues. Järgmisel aastal võitis ta Soome sisemeistritiitli ja sai Kaleva mängudel hõbeda. Stuttgardi maailmameistrivõistlustel oli ta üheteistkümnes. 1994. aastal võitis Rantanen sisemeistritiitli, kuid tuli Kaleva mängudel neljandaks. Septembris võitis ta rahvusvahelise võistluse Cagliaris. 1995. aastal võitis ta Kaleva mängudel kulla. Göteborgi 1995. aasta MM-il saavutas ta tulemusega 65.04 neljanda koha. Ka medal oli napilt käeulatuses, sest kolmandaks tulnud Mikaela Ingberg viskas 65.16. Hooaja lõpus võitis Rantanen Helsingis Rootsi maavõistluse. Järgmisel talvel võitis ta hallis Soome meistritiitli.

Rantaneni enda rekord, 67.94 meetrit, sündis 1996. aasta Atlanta olümpiamängudel finaali esimeses voorus. Rantanen oli Põhjamaade esimene naissoost kergejõustiku olümpiavõitja. Tema järel on Põhjamaade naistest kergejõustikus olümpiakullale jõudnud Ludmila Engquist, Trine Hattestad ja Carolina Klüft. 1996. aasta suvel võitis Rantanen ka Soome meistritiitli, Soome-Rootsi maavõistluse ja Kölni GP-võistluse. Lisaks saavutas ta teise koha Rooma GP-võistlusel ja Euroopa karikavõistluste esiliiga võistlusel Bergenis ning tuli kolmandaks Zürichi GP-võistlusel. Ta valiti 1996. aastal Soome aasta sportlaseks.

1997. aastal võitis Rantanen Soome meistritiitli ja Soome-Rootsi maavõistluse odaviskevõistluse ning saavutas Ateena maailmameistrivõistlustel kümnenda koha. Järgmisel suvel võitis ta nii Kaleva mängud kui ka Soome-Rootsi maavõistluse. Budapesti EM-il oli ta tulemusega 62.34 viies. Oma karjääri viimase Soome meistrivõistluste medali võitis ta 2000. aastal Lahtis toimunud Kaleva mängudel, olles kolmas.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]