Fototüristor

Allikas: Vikipeedia

Fototüristor on valguskiirgusega tüüritav türistor. Fototüristor võimaldab nõrga valgussignaali abil kiirelt ümber lülitada tugeva voolu ja kõrge pingega elektriahelaid.[1]

Fototüristor koosneb nagu harilik türistor neljast vahelduva juhtivustüübiga pooljuhtkihist, näiteks npnp. Fototüristoril on samuti elektroodid (väljaviigud) katood ja anood, kuid tüürimine (türistori ümberlülitamine) ei toimu mitte vooluga paisuviigu kaudu, vaid optiliselt keskmist vastupingestatud pn-siiret valgustava akna kaudu. Valguskiirgus genereerib siirdes paarikaupa elektrone ja auke, mis täidavad ruumlaengutsooni, nii et siire muutub juhtivaks. Seega on tüürvooluks siiret läbiv fotovool. Tundlikkuse seadmiseks võidakse lisaks mõjutada paisu eraldi eelpingega.

Toodetakse ka fototüristore, millel on akna asemel tüürimiseks sisseehitatud valgusdiood.

Fototransistori eriline eelis tuleneb sellest, et tüürahel on koormusahelast galvaaniliselt eraldatud. Seetõttu pole vaja kasutada eraldustrafot juhtimisahela ohutuse tagamiseks. Valguskaabli kaudu juhitakse näiteks fototüristore kõrgepingelistes alalisvooluülekande seadmetes. Fototransistori baasil saab luua optrone tugeva voolu lülitamiseks.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. "R. Jansikene ja J. Joller. Elektroonika ja jõupooljuhttehnika – 4.5. Fototüristor" (PDF). Originaali (PDF) arhiivikoopia seisuga 5. veebruar 2018. Vaadatud 7. märtsil 2019.

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]