Das Boot (film)

Allikas: Vikipeedia
"Das Boot: ühe allveelaeva lugu"
"Das Boot"
Žanr ajalooline draama, sõjafilm
Režissöör Wolfgang Petersen
Stsenarist Wolfgang Petersen
Lothar-Günther Buchheim (romaan)
Operaator Jost Vacano
Helilooja Klaus Doldinger
Peaosades Jürgen Prochnow,
Herbert Grönemeyer,
Klaus Wennemann
Monteerija Hannes Nikel
Produtsent Günter Rohrbach
Filmistuudio Bavaria Film,
Radiant Film,
Westdeutscher Rundfunk,
SWR Fernsehen
Aasta 1981
Esilinastus 17. september 1981
Riik Lääne-Saksamaa
Keel saksa
Eelarve 32 miljonit Saksa marka
IMDb profiil
Filmiveebi sissekanne

"Das Boot" on 1981. aastal esilinastunud sõjafilm. Filmi stsenarist ja režissöör on Wolfgang Petersen. Stsenaarium põhineb Lothar-Günther Buchheimi samanimelisel romaanil.[1]

Sisu[muuda | muuda lähteteksti]

Film kujutab peamiselt allveelaeva U-96 lahingupatrulli Atlandi ookeanil ja Gibraltari väinas.

Tegevus algab joominguga La Rochelle'i sadamakõrtsis, misjärel suundub allveelaev merele. Merel olles kogeb meeskond üksluist saagiotsingut ookeaniavarustes ja ärevaid hetki, kui leitakse liitlaste konvoi ja asutakse laevu torpedeerima. Mehed näevad ka kaubalaevadelt merre hüpanud uppuvaid madruseid, mis ei tekita neis just ülevaid tundeid. Allveelaev saab süvaveepommidest vigastada ja sildub salaja Hispaanias, kus täiendatakse varusid. Loodetud jõuludeks La Rochelle'i naasmise asemel saab komandör käsu suunduda Itaaliasse. Gibraltari väinas saab pinnal sõitev U-96 tabamuse inglise lennukilt, sukeldub ja vajub vigastuse tõttu merepõhja. Hädapäraseid parandusi tehes õnnestub meeskonnal pärast 16 tundi kestnud pingelist ootamist pinnale tõusta ja pimeduses avamerele põgeneda. Jõululaupäeval jõutakse kodusadamasse, kuid allveelaev jääb seal liitlaste õhurünnaku alla ja uputatakse. Rünnaku käigus langevad paljud U-96 meeskonna liikmed.

Lahknevusi ajaloost[muuda | muuda lähteteksti]

Peterseni film ja Buchheimi romaan põhinevad ajaloolistel sündmustel, kuid esineb ka lahknevusi. Tegelikult (ka romaanis) oli U-96 kodusadam Saint-Nazaire, filmis oli see aga La Rochelle'i baas, sest see oli filmimise ajal autentsemas seisukorras. U-96 ei uppunud õhurünnakus La Rochelle'is, vaid 30. märtsil 1945 Wilhelmshaveni sadamas.[2] Samuti ei hukkunud kapteni prototüüp Heinrich Lehmann-Willenbrock 1941. aastal sõjas, vaid teenis sõja lõpuni allveelaevastikus ja suri 1986. aastal.[3]

Näitlejad[muuda | muuda lähteteksti]

U-96 makett
U-96 makett Baieri filmistuudios Bavaria Studios
  • Jürgen Prochnow – komandör ehk kaptenleitnant (Kapitänleutnant, lüh. Kaleun), hüüdnimega Der Alte (Vana)
  • Herbert Grönemeyer – leitnant Werner, mereväe sõjakirjasaatja
  • Klaus Wennemann – peamehhaanik (Leitender Ingenieur ehk LI)
  • Hubertus Bengsch – esimene vahiohvitser (Wachoffizier)
  • Martin Semmelrogge – teine vahiohvitser
  • Bernd Tauber – vanemtüürimees Kriechbaum
  • Erwin Leder – vanem masinist Johann hüüdnimega Kummitus
  • Martin May – ohvitserikandidaat (lipnik) Ullmann
  • Heinz Hoenig – maat Hinrich
  • Uwe Ochsenknecht – pootsman Lamprecht
  • Otto Sander – kaptenleitnant Philipp Thomsen (teise allveelaeva kapten)

Näitlejaid otsiti üle Saksamaa ja Austria, et oleks võimalikult palju murdeid 1941. aasta Kolmanda riigi vaatevinklist (näiteks Erwin Leder on austerlane ja räägib Alam-Austria murdes), Kõik näitlejad lindistasid oma dialoogi nii saksa kui ka inglise keeles (peale Martin Semmelrogge, tema lindistas ingliskeelse dialoogi vaid 209-minutise "Director's Cuti" jaoks). Tegelikult on ka saksakeelne originaalversioon dubleeritud, sest film filmiti "vaiksena", kuna filmimisel ei oleks dialoogi kuulda olnud üle filmi jaoks loodud spetsiaalse kaamera güroskoopide müra.

USAs lasti välja korraga nii saksakeelne kui ka ingliskeelne versioon, kinodes oli edukam saksakeelne versioon.

Muusika[muuda | muuda lähteteksti]

Filmi muusika on kirjutanud Klaus Doldinger.[4] Muusika seob tabavalt mere erinevad olekud (vaikus, torm) ja allveelaeva ning selle meeskonna kulgemise ja dramaatilised hetked. Filmi kõige tuntum on teemalugu "Das Boot", mille tantsumuusika versiooni on salvestanud (1991) saksa teknoansambel U-96.[5]

Filmis kõlavad veel palad:

Variandid[muuda | muuda lähteteksti]

1981. aastal jõudis kinodesse 149-minutine versioon. Välja lasta plaaniti ka 209-minutine versioon, kuid see ei saanud teoks enne 1998. aastat, kui see ilmus DVD-l. Suurbritannias näidati filmi oktoobris 1984 BBC2 kanalil kuue 50-minutise osana ja uuesti 1998. aasta jõulude ajal. Saksamaal näidati veebruaris 1985 filmi täispikkuses kolme 100-minutise osana.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Lothar-Günther Buchheim (1973). Das Boot. München: R. Piper & Co. Verlag.
  2. Paul Kemp (1997). U-Boats Destroyed, German submarine losses in the World Wars. Arms and Armour. Naval Inst Pr; First Thus edition. Lk 241. ISBN 1557508593.
  3. Luc Braeuer (2017). German U-Boat Ace Heinrich Lehmann-Willenbrock: The Patrols of U-96 in World War II. Atglen: Schiffer Publishing. ISBN 9780764354014.
  4. "Klaus Doldinger diskograafia". Discogs.
  5. "U-96 diskograafia". Discogs.
  6. "Das Boot (1981) Soundtrack, nimekiri". IMDb.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]