Bohemian Rhapsody (film)

Allikas: Vikipeedia
Filmi "Bohemian Rhapsody" näitlejad (vasakult): Joe Mazzello, Rami Malek, Gwilym Lee

"Bohemian Rhapsody" on 2018. aasta biograafiline draamafilm Freddie Mercuryst, Suurbritannia rokkansambli Queeni solistist. See räägib laulja elust alates ansambli moodustamisest kuni 1985. aasta ikoonilise esinemiseni "Live Aidi" kontserdil Wembley staadionil. Filmi lavastas Bryan Singer Anthony McCarteni stsenaariumi järgi ning tootsid Graham King ja Queeni mänedžer Jim Beach.

Filmi peaosas Mercury rollis on Rami Malek, muudes osades Lucy Boynton, Joe Mazzello, Gwilym Lee, Ben Hardy, Aidan Gillen, Aaron McCusker, Allen Leech ja Mike Myers. Filmi valmimisele aitasid kaasa Queeni kitarrist Brian May ja trummar Roger Meddows Taylor. Filmi tootsid 20th Century Fox, Regency Enterprises, GK Films ja Queen Films.

Kui "Bohemian Rhapsody" idee 2010. aastal välja kuulutati, pidi selles peaosa mängima Sacha Baron Cohen. Pärast Baron Coheni ja režissööride vahel tekkinud loominguliste seisukohtade erinevusi 2013. aastal vaibus projekt mitmeks aastaks, kuni 2016. aastal leiti peaossa Malek. Bryan Singer lavastas enamiku põhistseenidest, mille võtted algasid 2017. aasta septembris. Sama aasta detsembris Singer vallandati, sest ta puudus pidevalt ning tal tekkis meeskonna ja näitlejatega erimeelsusi. Dexter Fletcher, kes oli alul valitud lavastama, palgati filmi lõpetama, kuigi Singer jäi kirjade poolest Directors Guild of America juhiste kohaselt ikkagi tegevprodutsendiks. Fletcher sai produtsendiks ning filmimine lõppes 2018. aasta jaanuaris.

"Bohemian Rhapsody" peaosaline Rami Malek

Film esilinastus 24. oktoobril 2018, Ameerikas sama aasta 2. novembril. Film sai mitmesuguseid hinnanguid: kritiseeriti Mercury seksuaalsuse kujutust ja teiste ansambliliikmete elusid, samas Maleki näitlemine ning muusikalised lõigud said palju kiita. Filmis on palju kronoloogilisi ebatäpsusi. Siiski sai linateosest piletikassale suur edu, ületades 50-miljonilist eelarvet 903 miljoni dollariga. Sellega tõusis see üle maailma kuuendaks eelarvet ületavaks 2018. aasta draama- ja biograafiliseks filmiks.

"Bohemian Rhapsody" pälvis palju tunnustust, saades Oscarite jagamisel neli auhinda: Best Actor (Malek), Best Sound Editing, Best Film Editing ja Best Sound Mixing. Film oli nomineeritud ka Best Picture auhinnale, mille võitis "Green Book". Film võitis ka Best Motion Picture – Drama Kuldgloobuse auhinna, lisaks oli see nomineeritud auhindadele Producers Guild of America Award for Best Theatrical Motion Picture ja BAFTA Award for Best British Film. Malek võitis Kuldgloobuse, Screen Actors Guildi ja BAFTA auhinna parima näitlemise eest.

Süžee[muuda | muuda lähteteksti]

Farrokh "Freddie" Bulsara, India parsi põgenik Sansibarist töötab 1970. aastal Londonis Heathrow' lennujaamas pagasikäitlejana ning elab oma vanemate ja noorema õega. Pärast baaris nähtud ansambli Smile kontserti kohtub Freddie Mary Austiniga ning kitarristi Brian May ja trummari Roger Meddows Tayloriga. Kui Freddie kuuleb, et ansambli eeslaulja Tim Staffell on ansamblist lahkunud, demonstreerib ta oma lauluoskusi ja pakub end uueks lauljaks. Freddie ja Mary hakkavad käima.

Pärast seda, kui ansambli lauljaks saab Freddie ja basskitarristiks John Deacon, müüakse Inglismaal kõik kontserdid välja. Freddie julgustab teisi kastist välja mõtlema ja müüb maha ansambli kaubiku, et broneerida Trident Studios, kus salvestada debüütalbum. Kui üks A&R (artist and repertoire) esindaja kuuleb Queeni eksperimenteerimas, palub ta helitehnik Roy Thomas Bakerilt nende demosid. Freddie nimetab ansambli ümber Queeniks ja muudab oma nime ametlikult Freddie Mercuryks.

Bänd kirjutab Elton Johni mänedžeri John Reidiga alla lepingu EMI-ga lepingu sõlmimiseks. Esinemine telesaates "Top of the Pops" toob Queenile nende esimese hiti, "Killer Queeni". Pärast albumi reklaamturneed Freddie ja Mary kihluvad. Album jõuab Ameerikas edetabelitesse ning bänd alustab väljamüüdud turneed Ameerikas, kus Freddie hakkab kahtlema oma seksuaalsuses.

1975. aastal salvestab Queen oma neljandat albumit "A Night at the Opera", kuid katkestab lepingu EMI-ga, sest Ray Foster keeldub välja andmast ooperlikku "Bohemian Rhapsodyt" peasinglina. See olevat liiga pikk – kuueminutiline – ning ta laidab ka selle viisi ja sõnu. Bänd pingutas laulu kirjutamise ja esitamisega palju, mistõttu Freddie viskab kivi Fosteri aknast sisse ja vannub. Freddie laseb DJ Kenny Everettil laulu raadios debüüdina esitada ning vaatamata vastuolulistele arvustustele saab sellest hitt. Queeni ülemaailmsel turneel algab Freddiel oma mänedžeri Paul Prenteriga armusuhe. Mary julgustusel tuleb Freddie kapist biseksuaalsena välja, kuigi Mary kinnitab, et Freddie on gei. Nende kihlus katkeb, kuid nad jäävad sõpradeks. Kui Freddie ostab 1980. aastal ekstravagantse maja, kolib Mary selle kõrvale.

Ansamblis kasvab pinge, sest Freddie laseb end Paulil manipuleerida. Pärast uhket pidu käperdab Freddie ettekandjat Jim Huttonit ja kui Jim sellele negatiivselt vastab, vabandab Freddie ning nad hakkavad rääkima, üsna varsti jagavad ka ühist suudlust. Jim palub, et Freddie otsiks ta üles, kui ta iseendale samuti meeldima hakkab. Umbes samal ajal kirjutab Brian May lugu "We Will Rock You", et publik saaks laulust osa võtta. Pärast edukat kontserti meelitab Paul Freddiet Queenist lahti ütlema, et alustada soolokarjääri. Peale selle tekitab üleüldise tüli ansamblis Freddie ihalus teha klubi- ja diskomuusikat, kuid John Deacon on mõttega rahul ja kirjutab bassirifi, mis viib suure hitini "Another One Bites the Dust". Queeni 1982. aasta albumi "Hot Space" pressikonverentsil pommitatakse Freddiet küsimustega tema isikliku elu kohta.

Freddie kasvab ansamblikaaslastega järjest enam lahku. Nende uus muusikavideo "I Want to Break Free", kus bänd on naisteks riietunud (paroodia kuulsast Suurbritannia seebiooperist "Coronation Street"), keelatakse MTV-s ära. Ta kuulutab teistele, et sõlmis CBS Recordsiga lepingu, mille põhjal saab ta neli miljonit dollarit. See ajab ansambli laiali. 1984. aastal kolib Freddie Münchenisse, et oma esimese sooloalbumi "Mr. Bad Guy" kallal töötada. Ta leiab end narkootikume ja alkoholi tarvitamas ning Pauliga orgiaid pidamas. Freddie jääb väga haigeks. Mary, kes ootab oma uue partneriga last, hakkab Freddie pärast muretsema ning julgustab teda Queeni tagasi minema, sest neile olla pakutud kohta Bob Geldofi heategevuskontserdil Live Aidil.

Kui Freddie saab teada, et Paul on Live Aidi tema eest salajas hoidnud, lõpetavad nad suhtluse. Paul aga läheb selle peale avalikkuse ette Freddie era- ja seksuaalelu lahkama. Freddie kolib Londonisse tagasi ja lepib oma ansamblikaaslastega ära üksmeelsel nõustumisel, et kõik saavad laulude eest võrdselt raha ja et laulud kirjutab Queen tervikuna, mitte üks liikmeist. Queeni uuele mänedžerile Jim Beachile antakse teada, et bänd on nõus Live Aidil esinema. Kui saab teatavaks, et HIV/AIDS on üle maailma levimas, avastab Freddie, et ka tema on nakatunud; ta jagab kurvastavat infot toetavatele ansamblikaaslastele. Kõik on šokis, aga Freddie ütleb neile, et tema haletsemine on ajaraiskamine, mille asemel saaks teha muusikat.

Live Aidi päeval võtab Freddie uuesti ühendust Jimi, Mary ja oma perega. Laval esitab Queen selliseid hittlugusid nagu "Bohemian Rhapsody", "Radio Ga Ga", "Hammer to Fall" ja "We Are the Champions", aitamaks koguda annetusi. Filmi lõputiitrites kirjutatakse, et Freddie jäi Jimi ja Maryga väga lähedaseks oma elu lõpuni 24. novembril 1991, mil ta suri AIDS-ist põhjustatud kopsupõletikku. Aidsihaigete elu kergendamiseks loodi Mercury Phoenix Trust.

Näitlejad[muuda | muuda lähteteksti]