Boeing vs Airbus

Allikas: Vikipeedia
Boeingu firmamärk

Boeing Company, on Ameerika lennundusettevõte, mis on üks suurimatest kommertslennukite transpordiettevõtetest. See on ka juhtiv sõjalennukite, helikopterite, kosmosesõidukite ja rakettide tootja. Seda positsiooni suurendas oluliselt ettevõtte Rockwell International Corporationi lennundus- ja kaitseüksuste omandamine 1996. aastal ning ühinemine McDonnell Douglas Corporationiga 1997. aastal.[1]

Airbusi firmamärk

Ettevõte, mida me täna tunneme Airbusina, sai oma alguse 1967. aasta juulis Prantsusmaa, Saksamaa ja Suurbritannia valitsuste vahel sõlmitud lepingust, mille eesmärk on tugevdada koostööd lennundustehnoloogia vallas. Lepingus on klausel, mis kutsus valitsusi üles "võtma asjakohaseid meetmeid Airbusi ühiseks arendamiseks ja tootmiseks".[2]

Airbusi ja Boeingu domineerimine lennundusturul[muuda | muuda lähteteksti]

Airbusi ja Boeingu domineerimine lennundusturul tulenes 1990. aastatel kosmosetööstuses toimunud arvukatest ühinemistest ja ülevõtmistest, mistõttu jäi reisilennukite turule vaid kaks tegijat. Teised tootjad, nagu Lockheed Martin ja Convair USA-s ning British Aerospace, Fairchild Aircraft ja Fokker Euroopas, on nõudluse vähenemise ja majandusprobleemide tõttu reisilennukite turult lahkunud.

Alates 1990. aastate lõpust on Airbus ja Boeing jaganud ülemaailmse reisilennukite turu sisuliselt kolmeks: kitsa kerega, laikerega ja väga suurte lennukite (VLA – very large aircraft), näiteks lennukid nagu Boeing 747 ja Airbus A380, sektoris. Kitsa kerega lennukite sektoris seisavad mõlemad ettevõtted aga silmitsi märkimisväärse konkurentsiga Embraeri ja Bombardieriga, mis on piirkondlikul lennukiturul Airbusi ja Boeinguga samal tasemel.[3]

Erinevused[muuda | muuda lähteteksti]

Vaatamata mõlema ettevõtte laiale tootevalikule, sealhulgas nii kitsa- kui laikerega sõidukitele, ei konkureeri nad alati samas turusektoris. Ettevõtted pakuvad klientidele erinevaid mudeleid:

Airbus A380
Boeing 747

Airbus A380 on oluliselt suurem kui Boeing 747.

Airbus A350 konkureerib vanemate Boeing 787 Dreamliner ja Boeing 777 liiniga.

Airbus A320 on suurem kui Boeing 737-700, kuid väiksem kui Boeing 737-800.

• A320 kabiin on 20 cm laiem kui Boeing 737.

Airbus A321 on suurem kui Boeing 737-900, kuid väiksem kui lõpetatud Boeing 757-200.

• Airbus A330-200 konkureerib sarnase suurusega Boeing 767-400ER-ga.

Enamikus kujundustes erinevad Boeing ja Airbus teatud füüsiliste omaduste poolest. Boeingu lennukite lennuki juhtseadistel on keskne ike ja roolirattaga kujundatud sammas, mis toimib lennuki peamise suunajuhtimisena. Airbusil on külgpulga tüüpi kontroller. Peapiloodist vasakul on ka juhtkang, samal ajal kui kaaspiloodil on teine ​​juhtkang paremal.[4]

Konkurents[muuda | muuda lähteteksti]

Arvutile alistamise süsteem, mis on tänapäeval paljude arutelude teema, erineb ka nende kahe firma vahel. Airbusi lennukite automatiseerimine on keerulisem kui Boeingu lennukitel. Airbus usub oma arvutisüsteemi nii palju, et piloodid peavad sellele alluma. Boeingu arendajad usuvad, et pilootidel on viimane sõna; seega saavad nad seda konkreetset ülimuslikku funktsiooni täita. Sellegipoolest on neil kahel arvutile lähenemisel oma tugevad ja nõrgad küljed.

1. Boeing kasutab suunajuhtimiseks endiselt oma keskse ike juhtnuppu ja roolisammast, samas kui Airbusil on selleks külgjuhtnupp.

2. Boeingi piloodid saavad õhusõiduki arvutit alistada, eriti hädaolukordades, samas kui Airbusi piloodid ei saa seda teha.

3. Boeing on Ameerika ettevõte, Airbus aga Prantsuse lennukitootja.

4. Boeing on vanem firma kui Airbus.[5]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Relly Victoria Virgil Petrescu, Raffaella Aversa, Bilal Akash, Juan Corchado, Filippo Berto, Antonio Apicella and Florian Ion T. Petrescu. “When Boeing is Dreaming.” Review. https://papers.ssrn.com/sol3/papers.cfm?abstract_id=3073987 (vaadatud 02.05.2022)
  2. Relly Victoria Virgil Petrescu, Raffaella Aversa, Bilal Akash, Juan M. Corchado, Filippo Berto, Antonio Apicella and Florian Ion Tiberiu Petrescu. “Home at Airbus.” Journal of Aircraft and Spacecraft Technology 2017. https://papers.ssrn.com/sol3/papers.cfm?abstract_id=3073999 (vaadatud 02.05.2022)
  3. Tom Boon. “Airbus Vs. Boeing: Which Manufacturer Won 2021?” https://simpleflying.com/airbus-vs-boeing-2021/ (vaadatud 02.05.2022)
  4. Pavel Aksenov. “Битва титанов: как Boeing обошел Airbus и проиграл ему.” https://www.bbc.com/russian/features-42648131 (vaadatud 02.05.2022)
  5. “ How the Airbus-Boeing Rivalry is Changing Air Travel.” Related articles. https://www.fcmtravel.com/en-us/resources/insights/how-airbus-boeing-rivalry-changing-air-travel (vaadatud 02.05.2022)