Arendole mõis

Allikas: Vikipeedia
Arendole mõisa peahoone

Arendole mõis (Arendoles muiža) on endine mõis Lätis Vārkava piirkonnas Rožkalni vallas Arendoles. Saksa keeles Randol.

Arendole mõis sai alguse XVI sajandil, kuuludes algul Grappenbruckidele, seejärel aastani 1772 Wolffidele. Seejärel oli mõisakompleks kasutusel jahilossina, kuuludes kuni võõrandamiseni Plater-Zyberkidele. Aastal 1895 sai vahepeal iseseisva valdusena kadunud Arendolest taas mõis. Jahilossile omaselt kuulus mõisa juurde 500 hektarit põllumajanduslikku maad ja 5000 hektarit metsa.

Esimese maailmasõja ajal paiknesid mõisas algul Vene väed, kes põletasid maha mõisa pargis olnud 1779. aastal ehitatud puidust kabeli. Aastal 1918 talvitusid seal Saksa sõdurid, kes kasutasid kütteks mõisa mööblit, aknaid ja uksi. Aastal 1919 mõis võõrandati.

Mõisa peahoone valmis XIX sajandi algul ja ehitati Platerite suguvõsa jahilossiks. Tänapäeval on see eravalduses ja restaureeritud. Mõisa kõrvalhooned valmisid pärast aastat 1895 ja neid oli kunagi kokku 27. Neist on säilinud mitmed hooned, sealhulgas ait, kus asub Arendole algkool. Enam kui saja-aastaste puudega pargis asub kahekorruseline tornikujuline punastest tellistest hoone. Maakivist küün on osalt kokku kukkunud. Mõisakompleksi juurde kuulub ka Arendole katoliku kirik.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]