Zwinger (Dresden)

Allikas: Vikipeedia
 See artikkel räägib barokkpaleest Dresdenis; teiste tähenduste kohta vaata lehekülge Zwinger (täpsustus).

Zwinger
Dresdner Zwinger
Zwinger 2014. aastal
Üldandmed
Asukoht Saksimaa pealinn Dresden
Stiil barokk ja uusrenessanss
Ehituse algus 1710
Ehituse lõpp 1728
Renoveeritud Teise maailmasõjast tänaseni
Omanik Saksimaa vabariik
Koordinaadid 51° 3′ 11″ N, 13° 44′ 2″ E
Projekt ja ehitus
Arhitekt Matthäus Daniel Pöppelmann
Kaart
www.skd.museum

Zwinger on Dresdeni ülesehitatud linnakeskuses Altstadtis paiknev uhke paleeline arhitektuuriansambel koos muuseumide ja pargialadega. Matthäus Daniel Pöppelmanni projekteeritud ja Balthasar Permoseri skulptuuridega hoonekompleks on tänapäeval üks barokiajastu olulisemaid näiteid Saksamaal.

Keskne park on rajatud põhimõtetelt Prantsuse stiilis.

Asukoht[muuda | muuda lähteteksti]

Elbe jõe vasakkaldast eraldavad seda väljak Theaterplatz või Semperi ooperiteater, teisel pool silda Wallgrabenbrücke asub teater Staatsschauspiel Dresden. Sümmeetrilisusele rõhuv ansambel rajati keskaegsesse zwingerisse ehk sisemise ja välimise kaitsemüüri vahelisse lagedasse maa-alasse, kuigi kunagine otstarve oli hääbunud ehituse alguseks. Seda ümbritseb põhja- ja läänekaares vallikraavist jäänukina tiik Zwingerteich.

Kasutus läbi aegade[muuda | muuda lähteteksti]

Põhiplaan (loodest kagusse)

Oranžeriiga festivalialast kujundati algset territooriumit eesõuks uuele lossile, mis pidanuks kerkima jõe äärde. August II surma järel lakati vaagimast aateid lossi ehitamisest. Zwinger pühitseti tema poja August III ja Habsburgidest pärinenud hertsoginna Maria Josepha abiellumisel aastal 1719.

Saksimaa kuningriigi valitsejad jäid aga edaspidi arendama, kasutama ja eelistama talvepaleena just Zwingerit. Pillnitzi ja Moritzburgi kindlustes veedeti suvesid või käidi jahil.

1855. aastal Sempergalerie'i valmimisega hakati kompleksis koguma museaale.

Häving[muuda | muuda lähteteksti]

13.15. veebruarini 1945 hävines Dresdeni pommitamises laialdaselt kogu sisemine vanalinn (saksa keeles Innere Altstadt), sealhulgas Zwinger.

Taastamine[muuda | muuda lähteteksti]

Tänapäeval toimib siiani rekonstrueeritav territoorium kogunisti hoonetega, paviljonide, arkaadgaleriidega, balustraadidega, boskettidega ja aedadega meelelahutusliku ajaveetmise paigana. Korraldatakse oopereid, näituseid, turniire, ja teisi vabaõhuüritusi.

Mälestisena[muuda | muuda lähteteksti]

Kompleks, kuhu kuuluvad Frauenkirche ja Semperi ooperiteatri hoone, on linna üks kuulsamaid ja külastatumaid ehitismälestisi.

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]