Willis Tower

Allikas: Vikipeedia
Willis Tower
Üldandmed
Asukoht Chicago, Ameerika Ühendriigid
Ehituse algus 1970
Ehituse lõpp 1973
Koordinaadid 41° 52′ 44″ N, 87° 38′ 8,9″ W
Tehniline ülevaade
Kõrgus 527 m
Kaart

Willis Tower (endine Sears Tower) on 108-korruseline[1] pilvelõhkuja Ameerika Ühendriikides Chicagos. Selle algne kõrgus (maapinnalt katuseni) on 442 m.

Aastatel 19731998 loeti seda maailma kõrgeimaks hooneks. Tänapäeva mõistes, kus kõrgeima hoone arvestust peetakse neljas kategoorias, oli see sel ajal maailma kõrgeim kolmes kategoorias (ei olnud kõrgeim maapinnalt hoone katusele paigaldatud antennide tipuni) ja tänapäeval on see maailma kõrgeim hoone ühes kategoorias: just maapinnalt katusel olevate antennimastide tipuni.

Sears Toweri ehitamisel kasutati 22×22 m suurusi terasest nelikanttorusid, mis paiknesid üheksakaupa (3×3). See oli esimene hoone, mille ehitusel sellist konstruktsiooni kasutati. Konstruktsioon võimaldab hoonet soovi või vajaduse korral kõrgemaks ehitada.

Esialgu ei olnud Sears Toweril antennimaste. Neid arvestades oli maailma kõrgeim hoone John Hancock Center (457,2 m), mis oli Sears Towerist 15,2 m võrra kõrgem. 1978. aastal ületas selle rekordi Maailma Kaubanduskeskus, millele paigaldati 109,3 m kõrgune antennimast, mis suurendas kaubanduskeskuse kõrguse 526,8 meetrini. 1982 paigaldati Sears Toweri katusele kaks antenni, mis tõstsid tema kõrguse 520,3 meetrini. 2000. aasta juunis kõrgendati Sears Toweri lääneantenni 527 meetrini ja Sears Tower sai selles arvestuses maailma kõrgeimaks. Kolm kuud hiljem hävis Maailma Kaubanduskeskus terrorirünnakutes.

Koos antennimastidega on Willis Tower Ameerika kõrguselt teine vabalt seisev ehitis Toronto teletorni järel, mis on 26 m võrra kõrgem. Maailmas on Willis Tower selles arvestuses viies Burj Khalīfah, Guangzhou teletorni, Toronto teletorni ja Ostankino teletorni järel.

1998 valmisid Malaisias Kuala Lumpuris Petronase kaksiktornid, mida hakati reklaamima maailma kõrgeima ehitisena. Mitte igaüks ei nõustunud sellega ja seetõttu hakati maailma kõrgeimat hoonet arvestama neljas kategoorias, millest Sears Toweri kätte jäi 2, Maailma Kaubanduskeskusele 1 ja Petronase kaksiktornidele 1: kõrgeim ehitis arhitektuurielementide tipuni, s.t katuseharjani (452 m), kuid ilma antennideta.

2004. aastal valmis Taipei 101, mis möödus Petronase tornidest katuseharja kõrguselt ning Sears Towerist katuse kõrguselt, samuti asus seal kõige kõrgem hõivatud korrus. Sears Tower jäi siiski maailma kõrgemaks selles arvestuses, et tema katusel paiknevad antennid ulatusid Taipei 101-st kõrgemale.

2008. aastal valmis Shanghai Maailma Kaubanduskeskus, mis möödus Taipei 101-st kõrgeima katuse ja kõrgeima hõivatud korruse kategoorias.

12. augustil 2007 möödus ehitatav Burj Khalīfah kõrguselt Sears Towerist. Kui see valmib, saab ta endale kõrgeima hoone tiitli kõigis neljas kategoorias, kuid enne ametlikku avamist neid talle ei anta.

Willise torni katus on ka Illinoisi kõrgeim punkt. Selle kõrgeima antenni tipp ulatub 708 m kõrgusele merepinnast, katus on 623 m kõrgusel merepinnast ja 103. korruse vaateplatvorm 493 m kõrgusel merepinnast. Illinoisi kõrgeim looduslik punkt Charles Mound ulatub 376 m kõrgusele merepinnast.

Sears Tower nimetati Willis Toweriks ümber 16. juulil 2009. Londonis asuv kindlustusettevõte Willis Group Holdings liisis Sears Toweris 3 korrust rohkem kui 15 000 m² põrandapinnaga ja Willise pressiesindaja ütles 12. märtsil 2009, et tehinguga kaasnes hoone tasuta ümbernimetamisõigus. Nimetamisõigus kehtib 15 aastat, nii et seejärel võib hoone nimi uuesti muutuda.

Willis Toweri 412 meetri kõrgusel asuv 103. korrus on avatud külastajatele. See vaateplatvorm on kõige kõrgem läänepoolkeral ja maailmas Shanghai Maailma Kaubanduskeskuse järel teisel kohal.

Willis Towerit on kujutatud hulgas filmides ja telesaadetes. Näiteks History Channeli saade "Life After People" ("Elu pärast inimesi"), mis käsitleb hüpoteetilist olukorda, kus kõik inimesed ühekorraga maailmast kaoksid, jõudis 2007. aastal järeldusele, et ta püsiks ilma inimeste hooldamiseta veel kaks sajandit, enne kui kokku variseks.

Ehitise postiaadress on 233 South Wacker Drive, Chicago, Illinois 60606.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]