Wembley Arena

Allikas: Vikipeedia
Hoone välisvaade
Empire Pool ujumise 1938. aasta Euroopa meistrivõistluste avapäeval

Wembley Arena (algse nimega Empire Pool, tänapäeval sponsorireeglite tõttu SSE Arena, Wembley) on siseareen Londonis Wembley linnaosas Arena Square'il.

Hoone ehitati 1934. aasta Briti impeeriumi mängude tarbeks ujulaks, sellest ka hoone algne nimi. Ujulat kasutati aga viimati 1948. aasta olümpiamängudel. Hoonet kasutatakse kontsertide, meelelahutuse ja spordiürituste paigana. Hoone renoveeriti 2006. aastal koos Wembley staadioniga Wembley Parki uuendamise käigus. 12 500 pealtvaatajakohaga on see Londoni suuruselt teine siseareen The O2 Arena järel. 2014. aastast kannab hoone ametlikult nime SSE Arena, kuna SSE plc ostis hoonele nimeõigused 10 aastaks.

1948. aasta olümpiamängudel peeti seal ujumise, veepalli, vettehüpete ja poksivõistlused. 2012. aasta olümpiamängudel peeti hoones sulgpalli ja iluvõimlemisvõistlused. Aastail 1934–1990 peeti hallis profitennise turniiri Wembley Championships, mis oli 1967. aastani üks proffide suure slämmi turniir. Hoones oli ka Briti esimene sisevelodroom. Seal on peetud ka jäähoki- ja korvpallikohtumisi ning korraldatud ratsutamisetendusi.

Hoones on muu hulgas kontserte andnud The Beatles, T. Rex, David Bowie, Cliff Richard & The Shadows, The Monkees, The Hollies, Dusty Springfield, The Rolling Stones, Pink Floyd, The Grateful Dead, Status Quo, The Who, ABBA, Pearl Jam, Bob Dylan jpt.

Pärast hoone renoveerimist 2006. aastal tehti hoone ette kuuluste väljak Hollywoodi kuulsuste allee eeskujul. Esimesena sai väljakule omanimelise tähe Madonna.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]