Weißenbach am Lech

Allikas: Vikipeedia
Weißenbach am Lech

Vapp

Pindala 81,8 km² Muuda Vikiandmetes
Elanikke 1250 (1.01.2018)[1] Muuda Vikiandmetes

Koordinaadid 47° 27′ N, 10° 39′ E
Valla asend Reutte ringkonnas
Weißenbach am Lech (Austria)
Weißenbach am Lech

Weißenbach am Lech on vald (Gemeinde) Austrias Tirooli liidumaal Reutte ringkonnas. Vald asub 885 m kõrgusel merepinnast. Valla pindala on 81,8 km², 1. jaanuaril 2016 elas seal 1263 inimest.

Weissenbach on pikaksvenitatud küla Tirooli Lechi looduspargis. Seal on Lechi jõgi väga lai ja peamiselt puutumatu jõesängiga, kus elab palju haruldasi taimi, putukaid ja linde. Läbi Weissenbachi keskuse voolab Weissenbachi jõgi, mis andis külale oma nime (valge jõgi). Küla asub Weissenbachi ja Lechi jõe liitumiskohast põhjas. Peaaegu täpselt teiselt poolt, lõunast voolab Lechi jõkke Rot Lechi jõgi, pärast sügava kanjoni läbimist.

Nagu viimased avastused näivad tõestavat (uuringud Innsbrucki ülikoolis kestavad veel), usutakse, et inimesed elasid Weissenbachis alates varajasest kiviajast. 1948. aastal leiti Weissenbachis ka rooma luustikke. Roomlastele oli tähtis soolatee Hall in Tirolist Bodeni järveni, mida kasutati peamiselt kuni raudtee ehitamiseni läbi Arlbergi 20. sajandi alguses. Paljud teeosad on ikka veel heas seisukorras, kuid kardid või hobused pole neil aastakümneid sõitnud. Tõsiasi, et Weissenbach asub järsu Gaichti kurutee jalamil, tähendas täiendavate hobuste vajadust kartidele, mis tegi Weissenbachist sajanditeks tuiksoone. Kuid see sissetulekuallikas kadus kiiresti, kui üle Arlbergi mägede raudtee ehitati.

Paljud Weissenbachis elavad inimesed töötavad naabruses Reuttes. Endiselt mängib kohalikus majanduses rolli turism, aga ka teenindus ja käputäis väikesi tööstusettevõtteid.

2008. aastal lõpetati gooti stiilis ehitise, kuid hilisromaani stiilis sisustusega kiriku renoveerimine.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]