Weingarteni laulukäsikiri

Allikas: Vikipeedia
(Ümber suunatud leheküljelt Weingartner Liederhandschrift)
Minnesinger Heinrich von Morungen käsikirja miniatuuril
Hartmann von Aue tekstid käsikirja lehel fo 20v

Weingarteni laulukäsikiri on 14. sajandist pärinev keskülemsaksakeelne illumineeritud käsikiri, milles on minnesingerite tekstid. Käsikiri asub Württembergi riiklikus raamatukogus Stuttgardis kohaviidaga HB XIII 1.

Käsikiri on kolmas oluline allikas Minnesang '​i alguse ja kõrgaja kohta Manesse käsikirja ja Heidelbergi väikese laulukäsikirja kõrval.

Kirjeldus[muuda | muuda lähteteksti]

316-leheküljeline pärgamendile kirjutatud käsikiri on üsna väikeses formaadis, leheküljesuurusega 15 x 11,5 cm, ning on arvatud, et see oli mõeldud eratarbeks. See arvatakse olevat loodud Konstanzis 14. sajandi algul Konstanzi vürstpiiskopi Heinrich von Klingenbergi (u 1240–1306) korraldusel.

Käsikirjas on tekste 31 luuletajalt, kellest 25 on antud nimeliselt ja ülejäänud kuus mitte, kuid need on identifitseeritud teiste allikate järgi. 25 minnesingerist 23 on portreteeritud tervet lehekülge täitval miniatuuril ja kaks poole lehekülje suurusel pildil. Tekstide keskne teema on romantiline armastus, kuid üks tekst on Marienlob, laul neitsi Maarja kiituseks, ja üks on Johann von Konstanzi Minnelehre ehk luuletus armastuse kunstist. Tekstid on järjestatud autorite seisusliku kuuluvuse alusel, esimene autor on keiser Heinrich VI (1165–1197) ja talle järgnevad krahvid ja rüütlid.[1]

Autorid[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]