Wattental

Allikas: Vikipeedia
Graue Wand (2594m) Wattentalis

Wattental on Inntali lõunapoolne kõrvalorg.

Org, milles voolab Wattenbachi jõgi, on lõikunud sügavalt sisse Tuxi Alpide kvarts-fülliitkaljusse. Kaks hajaküla Wattenberg ja Vögelsberg (Wattensi vallas) laiuvad üle oru välimise osa. Oru ülemises otsas on Wattentaler Lizum ja sõjalise väljaõppe ala Lizum Walchen, mida kasutavad Austria relvajõud. Wattentaler Lizum asub täielikult Wattenbergi territooriumil.

Wattental tekitab kõrgetasemelist vee-energiat tänu oma suurele valglale. Seetõttu on Wattensi külla Inni jõele rajatud rahvusvaheliselt edukad firmad nagu Swarovski ja Wattenspapier. Wattental oli ja on seetõttu põhjuseks Wattensi küla majandusarengule, mis on teinud sellest ühe rikkaima valla Austrias.

Org on populaarne puhkeala. Rotwandspitze, Hirzeri ja Hahneburgeri tippudelt on suurepärased vaated ja neile saab ronida orubaasidest. Oru ülemisele otsale (Mölsberg) on ligipääs piiratud sõjalise väljaõppe ala tõttu. Esimesel pühapäeval pärast Maarja taevassevõtmist leiab Mölsbergi tipuristi juures Wattentaler Lizumi keskosas aset teenistus, Mölsbergi missa (Mölsbergmesse), mis on mälestusteenistus neile oruelanikele, kes langesid kahes maailmasõjas. Sel päeval on väljaõppe ala avatud erasõidukitele; tavaliselt on see mõeldamatu.

Oru ülemises otsas on väike Mölssee järv.