Vladimir Gelfand

Allikas: Vikipeedia

Vladimir I. Gelfand (vene keeles Владимир Израилевич Гельфанд Vladimir Izrailevitš Gelfand‎‎; sündinud 1948. aastal Moskvas) on juudi päritolu USA ja Nõukogude Liidu tsütoloog, molekulaarbioloog ja biokeemik.

Ta töötab 2004. aastast Chicagos Northwesterni Ülikoolis professorina. Tema peamised uurimisalad on organellide rakusisene transport ja energiaprotsessid mitokondrites, kuid ta tegeleb ka muude tsütoloogia küsimustega.

Haridus- ja töökäik[muuda | muuda lähteteksti]

Ta on lõpetanud Moskva Riikliku Ülikooli mehaanika-matemaatika teaduskonna. Ta kaitses 1975. aastal bioloogiateaduste kandidaadi kraadi ja 1984. aastal MRÜ-s bioloogiadoktori kraadi rakubioloogias. Doktoritöö "Регуляция сборки и разборки микротрубочек в клетках" oli tsütoloogia teemal[1].

Ta töötas enne 1991. aastat MRÜ A. N. Belozerski biorgaanilise keemia instituudi rakusisese transdpordi labori juhatajana. 1991. aastal siirdus ta USA-sse. 1993. aastast töötas ta Illinoisi Ülikoolis, alates 2004. aastast on ta Northwesterni Ülikooli rakubioloogia ja molekulaarbioloogia professor. Ühtlasi juhatab ta ülikooli rakusisese transpordi laborit Gelfand LAB.

Isiklikku[muuda | muuda lähteteksti]

Tema isa Izrail Gelfand oli Rutgersi ülikooli professor ja ema Zoja Šapiro (suri 2013. aastal USA-s) oli Moskva Riikliku Ülikooli matemaatikadotsent. Ameerikas töötab ka Vladimir Gelfandi matemaatikust vend Sergei Gelfand. Venemaal töötav bioinformaatik Mihhail Gelfand on Vladimir Gelfandi vennapoeg.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]