Vikipeedia arutelu:Koondartikkel

Selle lehekülje sisule puudub teiste keelte tugi.
Allikas: Vikipeedia

Siia peaks tulema link mingilt üldiselt lehelt, ja parem, kui mitmelt. Muidu ei leia seda üles. Andres 13. veebruar 2009, kell 11:46 (UTC)

Blokkmaatriksist ja maatriksi blokist ühel lehel rääkimine on tõenäoliselt otstarbekas. Aga blokk-diagonaalmaatriks peaks minu meelest küll eraldi olema. Praegune olukord, kus lingitakse artikli Blokkmaatriks keskele, on häiriv. Selleks et arusaada, tuleb nii või teisiti algusest peale lugema hakata; parem juba, kui artiklis blokk-diagonaalmaatriksist oleks link blokkmaatriksile. Ka blokk-kolmnurkmaatriksi kohta võiks eraldi lehekülg olla. Andres 13. veebruar 2009, kell 11:49 (UTC)

Nii et see näide on problemaatiline. Andres 13. veebruar 2009, kell 11:50 (UTC)

Jama. Mitte keegi ei käsitle seda teemat nii. Maatriksi blokist räägitakse vaid blokkmaatriksite puhul, blokk-kolmnurkmaatriks on kombinatsioon mõistetest kolmnurkmaatriks ja blokkmaatriks (omaette mõistet "blokk.kolmnurkmaatriks" entsüklopeediates minu teada ei eksisteeri) jne jne... Selliste väidetega esinemine ei sobi inimesele, kes lineaaralgebraga igapäevapraktikas vähegi kokku puutub. --Hardi 13. veebruar 2009, kell 17:24 (UTC)
Minagi ju ütlesin, et blokkmaatriksist ja maatriksi blokist ühel lehel rääkimine on tõenäoliselt otstarbekas.
Aga blokk-diagonaalsele maatriksile niisugune viitamine on häiriv. Kas blokk-diagonaalne maatriks pole mitte tähtsam mõiste kui blokkmaatriks ise? Andres 13. veebruar 2009, kell 17:39 (UTC)
See, et tegu on kombineeritud mõistega, ei ole minu meelest piisav argument. Parem on ju rääkida blokk-diagonaalsest maatriksist eraldi lehel kui nii blokkmaatritsi kui ka diagonaalmaatriksi lehel (kuhu nad ühtmoodi hästi võiksid sobida).
Palju neid matemaatikaentsüklopeediaid siis üldse on, et võiks rääkida, kas miski entsüklopeediates eksisteerib. Andres 13. veebruar 2009, kell 17:46 (UTC)
Räägin sellest, kuidas seda mõistet käsitletakse. Ma ei saa sellisest abstraktsest ja jäigast lähenemisest aru, mis konkreetse teema isepära absoluutselt arvesse ei võta. Blokk-diagonaalse maatriksi mõiste on ühend blokkmaatriksist ja diagonaalsest maatriksist. Pakutud artiklis poleks igatahes öelda midagi, mis blokk-diagonaalmaatriksi artiklis juba öeldud ei peaks olema. Eraldi artikkel pole kindlasti vajalik. Kui see atikkel samuti vägisi tükkideks rebitakse nagu seda paaris ja paaritu arvude artikliga tehti, siis pean eesti vikipeediasse matemaaikateemaliste artiklite kirjutamisest loobuma. --Hardi 13. veebruar 2009, kell 17:58 (UTC)
Minul ei ole kavas midagi vägisi tükkideks rebida. Minu poolest võib alles jääda ka artikkel Paaris- ja paaritud arvud.
Siin on praegu arutelu all see, kas see konkreetne artikkel sobib näiteks. Me ei ole materjali jaotust selles artiklis läbi arutanud, ja mulle tundub see problemaatilisena.
Kui jutt on blokk-diagonaalse maatriksi definitsioonist, siis pole eraldi artiklis tõesti midagi muud öelda. Aga on ju miski, mis blokk-diagonaalsed maatriksid huvitavaks teeb; miski, mille pärast seda mõistet tarvis on. Seda ju artiklis Blokkmaatriks ei ole ega peagi tingimata olema. Seal, kust oli link blokk-diagonaalsele maatriksile, ei läinud ju tarvis mitte blokkmaatriksi ega diagonaalse matriksi mõistet, vaid seda konkreetset mõistet. Järelikult sellel mõistel on iseseisev tähtsus. Minu mõte ei ole mitte blokkmaatriksi artiklit tükeldada, vaid teha lisaks veel omaette artikkel (isegi mitte tingimata kohe teha, vaid jätta koht sellisele artiklile). Lingid läheksid siis omaette artiklile, mitte blokkmaatriksi artiklile. Blokk-kolmnurkmaatriksi kohta kehtib sama.
Mis puutub "ühendisse", siis väga paljud olulised mõistetd on niimoodi moodustatud. Selle loogika järgi ei peaks näiteks Banachi ruumi kohta eraldi artiklit olema, sest ta on täielik normeeritud ruum: täieliku ruumi ja normeeritud ruumi mõisted on lihtsalt kokku pandud:-) Andres 13. veebruar 2009, kell 18:16 (UTC)
See pole sõnaühend, vaid "lihtsalt üks sõnaühend". Kõik võib olla, kui palun tee endale selgeks mis, miks ja kuidas seda mõistet täpselt kasutatakse. (see tuleb sinna artiklile veel lisada). Selle vastu pole mul midagi, kui selle asemel mõni parem näide on. --Hardi 13. veebruar 2009, kell 18:47 (UTC)
Aga lisa siis, küll ma siis selgeks saan:-)
Olen nõus, et tuleb parem näide otsida. Aga ma pole seda leidnud, sest meil on koondartikleid nii vähe. Andres 13. veebruar 2009, kell 19:23 (UTC)

Koondartikleid tehakse näiteks raamatu, seriaalide tegelastest, näiteks meil on Tegelaskujud sarjas "Varjatud elud". Sellisel juhul tehakse nimele ümbersuunamine artikli alapealkirjale. --Tiuks 13. veebruar 2009, kell 14:42 (UTC)

Lisasin selle reeglitele. --Hardi 13. veebruar 2009, kell 17:25 (UTC)