Vikipeedia:Raamatukogude aasta 2022

Allikas: Vikipeedia
"Dig" – Sadie Wendell Mitchell

2022 on raamatukogude aasta! Selle tähistamiseks korraldab Wikimedia Eesti koostöös raamatukogudega ühisprojekti, mille raames ootame kõiki raamatukogutöötajaid panustama ühe või mitme tsitaadiga oma lemmikraamatutest Vikitsitaatide keskkonda.

Osalemiseks pane kirja mõni tsitaat, mis võib pärineda näiteks romaanist, luulekogust, näidendist, novellist vms. Saad hõlpsasti luua Wikimedia konto ning lisada oma lemmiktsitaadid otse Vikitsitaatide keskkonda!

Mida tähele panna?[muuda lähteteksti]

  • Tsitaadi lisamisel tuleb viidata korrektselt (autor, ilmumisaasta, teos, tõlkija, leheküljenumber, kirjastus), nii et asjast huvitatud lugeja saaks viidatud koha hiljem üles leida.
  • Tsitaat peab olema maksimaalselt paarist lausest koosnev, kuid lugejale mõistetav ka ülejäänud teose konteksti teadmata.
  • Tsitaadid võivad pärineda vabalt valitud kirjanduse liikidest, sh romaanist, luulest, näidendist või novellist.

Täitmist ootavad kõikvõimalike kirjanike isikuartiklid või tuntud teosete teemalised artiklid. Oluline on eelkõige, et see valitud tsitaat oleks raamatukogutöötajale isiklik, hingelähedane, oluline ning korrektselt viidatud. Rohkem piiranguid tsitaatidele pole!

Loo Wikimedia konto siin

Täpsem samm-sammuline videojuhend tsitaatide iseseisvaks lisamiseks asub lehe paremas servas.

Õpi Vikipeediat - Vikitsitaadid
  • ... loll on see, kes oma aia ilusa õuna lihtsalt mõne ussiaugu pärast käest viskab. Ja eelistab sellist, mis läigib, aga ei mädane. Just kõige maitsvamate õunte vastu ongi ussidel kõige suurem huvi. Sest ussid, võite mürki võtta, juba teavad neid asju.
    • Rein Raud, "Täiusliku lause surm". Tallinn: Mustvalge, 2015, lk 172

Mõned kirjanduseteemalised eeskujulikud tsitaadilehed[muuda lähteteksti]

Siin on põhjalikum loend kirjanduseteemalistest lehekülgedest, mida eestikeelsetes Vikitsitaatides veel ei ole, kuid kust võib saada inspiratsiooni, või näha, millised lehed vajavad täiendamist.

Eesti Rahvusraamatukogu hoidla

Vikitsitaatide olemus[muuda lähteteksti]

Vikitsitaadid koguvad eestikeelseid tsitaate (näide 1, näide 2). Tsitaadivaramusse panustamine on üks kõige lihtsamaid viise Vikipeedia arengule kaasa aidata. Seda saab teha lugemise, raadio kuulamise, filmivaatamise jmt kõrvalt, kui on soov huvitavat mõtet, väljendust või tekstikohta teistegagi jagada. See nõuab vähem keskendumist, kui entsüklopeediaartikli koostamine või toimetamine ning on jõukohane kõigile, kes oskavad tähele panna ja suudavad iseisesvalt tekstiga tööd teha. Kõige väärtuslikumad on seejuures tsitaadid, mis on varustatud korrektsete viidetega algallikale.

Tsitaatide lisamist võib soovitada ka kooliõpilastele viitamise harjutamiseks, kuigi tsitaadivaramu tegelik väärtus seisneb nende pakutavas vahetus sissevaates sellesse, mida on eri inimesed mõne teema kohta ütelnud või missugune on mõne konkreetse autori stiil, mõttemaailm või loominguline areng. Tsitaadivaramu on ka allikas selle kohta, mida on tsitaatide väljatoojad pidanud oluliseks ja huvitavaks.

Kõik küsimused, sh mured seoses tsitaatide lisamise või konto loomisega (pdf või word) on oodatud meiliaadressile kerdo@wikimedia.ee (Kerdo Kristjan Tamm, Wikimedia Eesti mäluasutuste projektijuht). Projekt vältab 2022. aasta lõpuni.