Vikipeedia:Pildikorje 2017/Osalemine

Allikas: Vikipeedia

← Pildikorje 2017
See lehekülg püüab vastata mõnedele pildikorjel osalemisega seotud küsimustele. Kui midagi jääb vastuseta, saad päringu esitada selle lehekülje arutelusse.

Wikimedia Commons on kõigi Vikipeedia keeleversioonide ühine pildipank

Kasutajakonto[muuda lähteteksti]

Piltide lisamiseks peab sul olema konto Vikipeedias või Wikimedia Commonsis...

Loo konto

...ja sa pead olema sisse logitud.

Piltide lisamine Wikimedia Commonsisse[muuda lähteteksti]

Alustuseks tuleb arvesse võtta, et lisatavad pildid peavad olema tingimata sinu enda tehtud ning need ei tohi kujutada autoriõigustega kaitstavaid objekte (sest Eestis puudub panoraamivabadus).

Laadi pildid üles siit!

Ühe üleslaadimiskorraga saad lisada kuni poolsada faili.

Piltidele tuleb anda nimed, mis on sisu kirjeldavad ja samas kompaktsed. Selline nimi on näiteks "Tootsi jaamahoone.jpg". Pildi nimi võib olla ka mõnes teises keeles. Kuna igal Commonsis oleval failil peab olema erinev nimi, siis lisades mitu fotot samast objektist (või kui samast objektist on juba Commonsis fotosid), tuleks valida spetsiifilisemad nimed (nt "Tootsi jaamahoone (2017)", "Tootsi jaamahoone lõunaküljelt" jne). Pildi kirjelduse lahtrisse lisatav tekst võiks olla juba detailsem, kuid siiski hõlmata ainult foto vaatajale olulist teavet.

Commonsis olevate piltide juurde lisatakse kategooriad, et fotod oleksid hõlpsamini leitavad. Seejuures peaksid lisatud kategooriad olema võimalikult täpsed. Eelnevas näites kasutatud pildi puhul on kategooriaks märgitud "Tootsi railway station" (kategoorianimed on inglise keeles, sest Commons on rahvusvaheline projekt). Kui kategooriasüsteem ei ole tuttav, siis võib kategooriad esialgu ka lisamata jätta. Samas võib piirduda ka haldusüksuse kategooriaga (nt "Pärnu", "Saku Parish" või "Tori Parish").

Koordinaatide lisamist ei ole vaikimisi kohustuslikuks muudetud. Küll soovitame need kindlasti lisada. Selleks on piltide juures link "Lisa asukoht ja veel andmeid ...", millele klikates avaneb võimalus määrata foto tegemise koha laiuskraad (nt 58.564391) ja pikkuskraad (nt 24.811146) kümnendsüsteemis. Abiks on nt see lehekülg.

Piltide lisamine Vikipeediasse[muuda lähteteksti]

Siin lehel näitena kasutatud pildifail (Tootsi jaamahoone)

Commonsisse lisatud pilte saab vabalt kasutada kõigis Vikipeedia keeleversioonides.

Kui on olemas mõni sobilik pildimaterjalita artikkel (artiklinäide), siis saab selle redigeerimisvaates avada (st vajuta "Muuda" või "Muuda lähteteksti") ning pildi sinna lisada. Lähteteksti vaates oleks lisatav rida järgnev:

[[Pilt:Tootsi jaamahoone.jpg|pisi|Tootsi jaamahoone 2012. aastal]]

Samas on muutmiskasti kohal ka pildiikoon, mida saab samuti rakendada pildi sisestamiseks. Nagu ikka, on vaja määrata pildinimi ja pildi all kuvatav allkiri. Pärast lehekülje salvestamist ehk avaldamist on muudetud artikkel kõigile nähtav.

Piltide vaba kasutus on lubatud ka väljapool Vikipeediat, kuid tingimata tuleb sellel puhul jälgida fotomaterjali litsentsitingimusi (nt on reeglina tarvilik autorile viitamine).