Vikipeedia:Pildikorje 2017

Allikas: Vikipeedia
Juba 20. sajandi algul käidi mööda Eestimaad ringi ja jäädvustati siinset kanti fotodele. Vajadus sellise tegevuse järgi ei ole aga kadunud.
Johannes Pääsukese foto 1913. aastast: saarlased laeva ehitamas.

Vikipeedia pildikogumiste eesmärgiks on dokumenteerida meie muutuvat maastikku, et ka aastakümneid hiljem oleks näha, milline on Eesti välja näinud. Pildikorjeid korraldab Wikimedia Eesti.

2017. aasta pildikorje teemaks oli Rail Balticu trass ja kõik, mis vähegi selle lähistele jääb. 1.–31. juulini kestnud pildikogumise käigus Wikimedia Commonsisse lisatud pilte näed siit. Parimaks pildilisajaks valiti Kristian Pikner.

Osalemisõpetus on leitav siit.

Mida ootasime[muuda lähteteksti]

Eelistatud on kavandatud raudtee trassi vahetus läheduses tehtud fotod. Sobilikuks arvatakse aga kuni 5 km kaugusel üles võetud pildimaterjal, sest on põhjust eeldada, et muutused ei piirdu vaid trassikoridori endaga. Enam võiks tähelepanu pöörata teeületuskohtadele ja sellistele paikadele, mis on hiljem hõlpsamini äratuntavad.

Nagu ühele fotovõistlusele kohane, on ootuseks, et laekuvatel fotodel oleks hea kvaliteet. Et kujutatu oleks terav, värvid õige tonaalsusega ja pilt oleks säritatud ning kadreeritud õigesti. Tingimata on vajalik täpne pildiinfo ning väga hea oleks, kui seal on välja toodud tegemiskoha täpsed koordinaadid. Viimane hõlbustaks hilisemat refotograafiat ehk ülepildistamist. Üks ideaalsemaid paiku selleks on kindlasti Pärnu linn.

Veebis aitab koordinaate tuvastada näiteks see lehekülg. Kindlasti on kasu ka Maa-ameti kaardirakendusest, mis kasutab alusena kõige täpsemaid saadaolevaid ortofotosid.

Piltide puhul on eelistatud originaalsuurus. Failidega peavad kaasas olema sobivad õigused nii Vikipeedias kui ka mujal kasutamiseks. Vaikimisi on selle kampaania käigus lisatavate piltide juures CC BY 4.0 litsents, mis lubab kõigil neid fotosid vabalt kasutada, kuid esitab tingimuseks, et igal juhul ja alati tuleb nende kasutamisel autorile viidata.

Laadi pildid üles siit!

Osalemisega seotud üldisi küsimusi saab esitada siinse lehekülje arutelusse.

Konkursiga seotud küsimusi saab esitada Ivo Kruusamägile (ivo ätt wikimedia.ee) või Margit-Mariann Koppelile (margitmariannkoppel ätt yahoo.com).

Välislingid[muuda lähteteksti]