Vikipeedia:Nädala artiklid/24 (2023)

Allikas: Vikipeedia
Pferseeri tunnel rongijaama juures
Pferseeri tunnel rongijaama juures

Augsburgi tänavakunst on Saksamaal Augsburgis valdavalt avalikus ruumis nähtav ja reeglina pinna omaniku loata loodud kunstiteos või sõnum.

Kuigi Augsburgis on tänavakunst selle vabas vormis keelatud ja tabatuid karistatakse karmide rahatrahvidega, äärmisel juhul ähvardab vangistuski, saab linnas siiski karistuskartuseta tänavakunstiga tegeleda. Selleks lõi rühmitus Die Bunten (eesti keeles 'kirevad', 'värvilised' või 'kirjud') koos linnavalitsusega 2010. aastal ettevõtmise Schwabenwand (eesti keeles 'švaabisein') raames üle linna 7 kohta, kus saab legaalselt tänavakunsti luua.

Lisaks teeb sama rühmitus koostööd linnamajandusettevõttega SWA (Stadtwerke Augsburg), mis korraldab Augsburgi ühistransporti ning elektri- ja veevarustust. Alates 2012 saab konkursi korras SWA-le kuuluvaid pumbajaamu ja elektrikappe värvida, tingimuseks on teose seos SWA teenustega.

Eeltoodud näited jätavad mulje, et Augsburgis läheb tänavakunstil hästi, kuid võib vaielda, kas kureeritud, reeglitega piiratud ja ettemääratud sõnumiga teosed kuuluvad tänavakunsti või avaliku kunsti hulka, kuna nii Pferseeri tunneli, Friedensfesti seinamaalingute, SWA objektide kui ka švaabiseinte projektides peavad autorid püsima ettenähtud raamides: tunnelimaalingutel eeldatakse autoritelt sündsust, Friedensfest keskendub inimõigustele, SWA soovib oma tegevusega seotud teemade kujutamist ning ka švaabiseinu haldav Die Bunten eeldab autorilt kvaliteetset teost ja sobivust naabruses olevate teostega.

Küll aga annavad need projektid tänavakunstnikele võimaluse karistuskartuseta harjutada ja vilumust suurendada, mis on samuti üks rühmituse Die Bunten eesmärke.