Vikipeedia:Nädala artiklid/23 (2019)

Allikas: Vikipeedia
SA juht Ernst Röhm (1934)
SA juht Ernst Röhm (1934)

Pikkade nugade öö, mõnikord nimetatud ka operatsiooniks Koolibri või Röhmi putšiks, oli poliitiliste mõrvade sari, mis toimus Saksamaal ajavahemikul 30. juuni2. juuli 1934. Mõrvatute hulgas olid mitmed Natsionaalsotsialistliku Saksa Töölispartei (NSDAP) vasaktiiva juhtivad tegelased, nende hulgas Gregor Strasser. Samuti mõrvati väljapaistvad konservatiivsed natsismivastased ekskantsler Kurt von Schleicher ja 1923. aastal Hitleri Õllesaali putši maha surunud Gustav Ritter von Kahr. Paljud tapetutest olid poolsõjalise pruunsärklastest rünnakrühma Sturmabteilung (SA) liikmed.

Adolf Hitler pöördus SA ja selle juhi Ernst Röhmi vastu, sest ta nägi SA iseseisvuses ja kalduvuses tänavavägivallale otsest ohtu tema äsja saavutatud poliitilisele võimule. Lisaks kasutas Hitler "puhastust" selleks, et õiendada arveid vanade vaenlastega ja vaigistada asekantsleri Franz von Papeni ümber koondunud natsirežiimi kriitikuid.

Pikkade nugade ööst on teada 85 tapetu nimed, kellest enamik olid SA liikmed. Lõplik ohvrite arv võis olla 150 ja 200 vahel. Arreteerituid oli üle tuhande. Suurema osa mõrvadest sooritasid Schutzstaffel (SS) ja režiimi salapolitsei Gestapo (Geheime Staatspolizei). "Puhastus" kindlustas ja tugevdas Reichswehri toetust Hitlerile. Loe edasi ...