Vikipeedia:Nädala artiklid/18 (2023)

Allikas: Vikipeedia
Mursi naine
Mursi naine

Mursid on rahvas, mis elab Aafrikas Etioopia edelaosas. Nad kõnelevad surma keelte hulka kuuluvat mursi keelt.

Mursid elavad muust maailmast suhteliselt eraldatult Omo jõe ümbruses. Nad elatuvad karjapidamisest ja algelisest põlluharimisest.

Mursidel pole ametlikku valitsejat, aga austatakse liidripositsiooni välja teeninud mehi. Need on tavaliselt targad, kogenud ja tasakaalukad üle 50-aastased mehed, kes on pigem traditsiooni hoidjad kui otsustajad. Kõige olulisemaks peetakse nende juures oraatorioskusi.

Mursi naiste kõige silmatorkavam ehe on väljavenitatud alahuule sisse paigaldatud ketas. Alahuult hakatakse venitama juba teismeeas. 14–15-aastase tüdruku alahuulde tehakse terava noaga auk ja sellesse surutakse pulk, mida hakatakse asendama järk-järgult suurema läbimõõduga kettaga. Ketta läbimõõt võib lõpuks ulatuda kuni 20 sentimeetrini. Et sülg saaks vabamalt voolata, eemaldatakse alumised esihambad. Vanasti oli enesestmõistetav, et selle protseduuri läbisid kõik tüdrukud. Tänapäeval on see tüdruku enda otsustada ja paljud otsustavad sellest loobuda.

Mursid kannavad nappe rõivaid, tihti on ka päris alasti. Etioopia muslimitest võimuesindajad, kes aeg-ajalt murside küladesse satuvad, väljendavad pahameelt nii nende liigse alastuse kui ka huuleketaste traditsiooni suhtes. Loe edasi ...