Vikipeedia:Nädala artiklid/14 (2023)

Allikas: Vikipeedia
Samburu mees
Samburu mees

Samburud on Aafrikas Keenia põhjaosas elav rahvas. Nad on lähedases suguluses lõuna pool elavate maasaidega.

Samburu keele kõnelejate arvuks hinnatakse kuni veerand miljonit inimest. 2009. aasta rahvaloenduse andmetel oli neid 237 000. Teise allika väitel on samburu keele kõnelejaid kokku 249 300. Kõnelejate arv kasvab.

Samburud on traditsiooniliselt saanud kõik vajaliku kariloomadelt ja ümbritsevast loodusest. Tegeldud on koriluse, kuid mitte küttimisega, sest metsloomaliha samburud ei söö. Majapidamise juurde kuuluvad veised, kaamelid, kitsed, lambad ja kodulinnud. Veel pool sajandit tagasi oli loomade ja inimeste suhtarv 7:1, kui peamiselt aeg-ajalt esineva põua ja asuala vähenemise tõttu on see langenud 2:1-ni.

Levinud on mitmenaisepidamine. Abikaasade arv sõltub mehe jõukusest. Seetõttu on vanematel meestel tavaliselt rohkem naisi. Noorte abielu korraldavad nende vanemad. Abielluda tohib ainult teise klanni liikmetega.

Samburute kogukonnas on väga selge hierarhia, iga vanuserühm teab oma rolli ja peab sellest rangelt kinni. Kogukonda puudutavate otsuste tegemisel osalevad ainult vanemad ehk abielus mehed, kelle seas omakorda on tähtsaimal kohal vanimad mehed. Mehed ja poisid hoolitsevad karja eest ja kaitsevad vaenlaste rünnaku korral. Enam-vähem kõik ülejäänu on naiste töö. Loe edasi ...