Vikipeedia:E-kursus/2016-kevad/nädal-2/kodutööd/Serela Ebber

Allikas: Vikipeedia

Artikkel Piinlikkus räägib piinlikkustundest kui emotsioonist. Artiklil on vaid üks alapealkiri ning selleks on Filosoofia. Filosoofia jaotub omakorda alapealkirjadeks ning need rägivad lähemalt piinlikkustundest endast ning ka erinevustest selle ning häbi vahel. Juhtlõik peegeldab väga hästi sisu ning annab sellest lühikese, kuid üsna täpse ülevaate. Juhtlõik on kergesti loetav ning arusaadav ning artiklis endas on ka keerulisemad sõnad on lahti seletatud teema kohta. Artikli lõigud on paraja suurusega neile, kes soovivad saada teemast lühikest ning pealiskaudsemat ülevaadet. Neil, kellel on soov selle teemaga lähemalt tutvuda, peaksid otsima kas mõne suurema infosisaldusega artikli või raamatu või siis uurima lähemalt artikli lõpus toodud välislinki. Teemat on lühidalt kirjeldatud ning seletatud, kuid lugeja saab endale siiski ettekujutuse sellest. Tekstis on lisaks juurde pantud üks välislink selle teema kohta. Arvan, et see on veidi vähe. Minimaalne välislinkide ning siselinke võiks kokku olla vähemalt kolm, sest siis oleks lugejal suurem valik ning sama teema välja toodud erinevatest külgedest. Artiklit ei ole illustreeritud, kuid sellise teema puhul ei ole eriti hullu, sest tegemist ei ole silmaga nähtava asjaga.

Arvan, et teema oli hästi lahti seletatud, kuid soovil seda sügavamalt uurida, oleks hea mõte uurida artikli juurde lisatud välislinki, otsida internetist erinevaid artikleid või uurida raamatuid selle kohta.

Artiklist Piinlikkus

Artikkel Eksoplaneet räägib eksoplaneedist ehk planeedist, mis ei tiirle ümber Päikese, vaid mõne teise tähe, tähe jäänuki või pruuni kääbuse. Artiklis puuduvad alapealkirjad. Selgitatakse planeedi kui sellise olemasolu. Selle teema juhtlõik peegeldab sisu. Juhtlõik on kergesti loetav, kuid artikkel ise on veidi keerulise sõnastusega ning nõuab veidi rohkem pingutust lugemisel. Võimalik, et mõnda sõna peab eraldi järele uurima, sest seal ei ole antud seletust ning ise ei pruugi selle sõna tähendusest midagi teada. Artikli lõigud on paraja suurusega ning seetõttu ei tüdine ära neid lugedes. Uute mõistete tutvustamisel ei ole eriti sisukalt neid selgitatud. Saadakse pealiskaudne ülevaade. Lisaks on tekstis palju sõnu, mida pean eraldi järele uurima, sest neid pole selgitatud. Artiklis ei ole ühtegi linki juurde lisatud ning seetõttu ei saa lugeja otse sealt edasi uurida teema kohta vaid peab kasutama otsinguallikaid või raamaud kasutusele võtma. Lisaks on artikkel väga pealiskaudne ning lühike ja lugeja ei saa sealt põhjalikku ülevaadet. Artikkel on illustreeritud kahe pildiga ning neile on juurde selgitus kirjutatud. Pildid aitavad mõista teemat ning kirjeldused annavad sellele veelgi rohkem juurde.

Minu arvates on teema juba iseenesest väga huvitav ning nautisin selle lugemist. Veidi tüütu oli aga otsida tähendusi sõnadele, mida ei kasutada igapäevaelus, kuid mis olid olulised konteksti mõistmisel. Muidugi tuleb arvesse võtta ka seda, et tegu ei olegi igapäevase teemaga ning selles valdkonnas ongi antud esemetele omad nimetused.

Artiklist Eksoplaneet

Artikkel Tegevvulkaan räägib lähemalt tegevvulkaanist ehk vulkaanist, mis on praegu tegutsev või ajaloolisel ajal tegutsenud. Artiklil puuduvad alapealkirjad. Juhtlõik peegeldab sisu, kuid on üsna lühike ning võiks veidi rohkem sisaldada. Artikli lõigud on paraja suurusega ning nende lugemisel ei tüdine ära, sest need saavad kiiresti läbi. Mõisted on hästi lahti seletatud ning seda lihtsas tekstis. Artiklis on kolm linki lisaks juurde pandud. Arvan, et see on piisav, sest siis saab lugeja edasiteemat uurida, juhul, kui tal jäi veel küsimusi või teda teema lihtsalt huvitab. Artikkel on illustreeritud pildiga ühest tegevvulkaanist ning sellele on ka nimi juurde kirjutatud. Teksti on väga hea lugeda ning samuti ka huvitav. See ei sisalda palju keerulisi sõnu ning on ühtselt mõistetav.

Seda artiklit meeldis mulle neist kolmest kõige rohkem lugeda, sest see oli huvitavalt ning tabavalt kirjutatud. Tekst andis mulle ülevaate teemast, kuid sooviga rohkem teada saada on võimalus uurida soovitatud linke.

Artiklist Tegevvulkaan


Super! Just täpselt sellist analüüsi oligi vaja, et tööst kasu oleks. Aitäh! PeeterT (arutelu) 13. märts 2016, kell 21:16 (EET)[vasta]