Vikipeedia:E-kursus/2016-kevad

Allikas: Vikipeedia
Puzzly (RTL)
Puzzly (RTL)

Tegu on 2016. aasta pilootkursuse materjalidega, kui tahad värsket infot 2017. aasta kursuse kohta, siis vaata e-kursuse infolehele!

Käesolev e-kursus kestab kokku 6 nädalat ning on valmistatud, et aidata selle osalejatel paremini mõista Vikipeedia toimimist ja soovi korral ka ise Vikipeediasse panustada. Kursus on suunatud huvilistele keskkoolis ja põhikoolis ning on mõeldud tegemiseks oma vabast ajast ning ei tohi segada muid koolitöid.

Kursuse läbi viimiseks postitame me iga nädal õppematerjalid, mis järkjärgult tutvustavad Vikipeediat, ning mõned ülesanded õpitu kinnistamiseks. Esimesed neli õppetükki toovad osaleja Vikipeedia juurde. Viiendas ja kuuendas õppetükis pühendume igaüks ühe lühikese artikli kirjutamisele Vikipeedias ning näitame, kuidas seda saab ka teha üheskoos ning üksteist aidates. Eeldatav töömaht on keskmiselt 3-4 tundi nädalas.

Praegune, 2016. aasta kevadel kasutamiseks mõeldud, versioon on loodud pikema loengukursuse testimiseks, mida on plaan levitada sügisest TÜ teaduskooli kaudu. Sügisese versiooni eest on võimalik õpilastel teenida ka ainepunkte ülikoolis kasutamiseks ning kõik testimisel aidanud õpilased on oodatud osalema sügisesel kursusel, võimalik et edasijõudnute rollis.

Aasta 2016 kevadel kursuse osalejatel on väga tähtis roll, kuna te saate oluliselt kujundada kursuse tulevast väljanägemist. Me oleme loonud kursuse, et teha Vikipeedia mõistmine ja kasutamine võimalikult lihtsaks ning me tahame väga teada, kas koostatud materjalid ka seda eesmärki täidavad - kas materjalid ka osalejatele sobivad ja pinget pakuvad. Selleks pakume aeg-ajalt eraldi võimalusi tagasisideks, aga võite varmalt jagada oma kogemusi ka ülesannete juures.

Kursus on plaanitud toimuma vahemikus 26.02.2016 - 12.04.2016 ning läbimise korral saab osaleja selle kohta ka tõendi diplomi kujul. Soovi korral on võimalik kursusega ka hiljem liituda, kuni 4. nädalani. Sellisel juhul tuleb senised ülesanded tagantjärele ära täita, mis võib võtta üsna palju aega.

  1. nädal. Sissejuhatus Vikipeediasse (26.02 - 08.03).
  2. nädal. Artikli sisu ja ülesehitus (09.03 - 15.03).
  3. nädal. Artikli väljenduslaad ja entsüklopeediline stiil (16.03 - 22.03).
  4. nädal. Autoriõigused ja allikatele viitamine (23.03 - 29.03).
  5. nädal. Artikli kirjutamine Vikipeediasse (30.03 - 05.04).
  6. nädal. Suhtlus internetis ja artiklite toimetamine (06.04 - 12.04).
  7. nädal. Kursus lõppeb. Diplom.

Tarvilikku[muuda lähteteksti]

E-kursuse eesmärgid

Osalejate nimekiri

Vestlusruum

Õppetükid[muuda lähteteksti]

Nädal 1. Sissejuhatus Vikipeediasse

Õppejuhend ja ülesanded.

Näidisartiklid Vikipeedias.

Kodutööd

Nädal 2. Artikli sisu ja ülesehitus

Õppejuhend ja ülesanded.

Kodutööd.

Nädal 3. Artikli väljenduslaad ja entsüklopeediline stiil

Õppejuhend ja ülesanded.

Praktiline õppematerjal.

Nädal 4. Autoriõigused ja allikate tundmine

Õppejuhend ja ülesanded.

Kodutööd.

Nädal 5. Artikli kirjutamine Vikipeediasse

Õppejuhend ja ülesanded.

Soovitatud artikliteemad.

Valitud artikliteemad.

Nädal 6. Suhtlus Vikipeedias ja artiklite toimetamine

Õppejuhend ja ülesanded.

Kaaslaste artiklid.