Vikipeedia:E-kursus/2016-kevad/nädal-2/kodutööd/Markuskoort

Allikas: Vikipeedia

Artikkel Tuul on üks Füüsika artikklites olev teema. Tuul meie jaoks on liikuv õhk mida me ei näe. Tuul on põhjustatud erinevate rõhkude mõjul atmosfääris. Tuult klassifitseeritakse selle kiiruse, asukoha ja ilmingu põhjal. Kõige tugevamad ja võimsamad tuuled meie Päikesesüsteemis on Neptuunil ulatudes kuni 2100km/h. Tuuled aga võivad kujundada maastikule erinevaid pinnavorme. Tuul tekitab pinnase erosiooni. Tuule erosiooniga kantavad pinnaosakesed moodustavad uusi maastike, näiteks viljakaid põlde. Rannikualadel on maastiku kujunemise protsessis väga oluline merebriis ja maabriis. Merebriisi ajal liigub soe õhk mandrilt minema. Maabriisi ajal liigub külm õhk mandrilt minema. Tuul on olnud energiaallikaks juba ammusel ajal, näiteks veskites ja tuulegeneraatorites.

Artikkel Valguse neeldumine on järjekordne teema Füüsika artikklite loetelus. Valguse neeldumine on protsess, mille tulemusena valgusaine kaotab osa oma kiirgusenergiast. Erinevad füüsikalised keha neelavad valgust väga erineval määral. Kindlast oled tähele pannud, et kui kannad suvel täiesti musta särki, siis hakkab põhimõtteliselt kohe väga palav, aga kui kannad valged või heledat särki, hakkab kuumus aeglasemalt peale tükkima. See on põhjustatud sellest, et absoluutselt must keha neelab kogu talle pandava valguse, heledam keha ainult osa. Neeldumise effektiivsus määrab ka selle keha värvuse. Inimsele nähvtav valgus jääb 390 kuni 700 nm vahemikku. Kui keha neelab kõiki neid lainepikkuse võrdselt, aga vähesel määral, paistab see keha meile valgena. Kui aga kõiki lainepikkusi peale punase neelatakse tugeval, näeb see keha meile välja punane. Nendele lainepikkustele vastavad värvid, mida ei neelata, ongi selle keha värvus.

Artikkel Karate on alateema Spordi loetelus. Karate ehk karate - dõ (jaapani keeles) on Okiwana päritolu võitluskunst. Karate tehniliseks põhiosaks on see, et võideldakse paljaste kätega, ehk revli kasutamata. Algse karate loojaks peetakse Tode Sakugawat, kes hakkas Hiinas Okiwanale karated õpetama. Karatel on palju stiile. Vanimad traditsioonid on Shotokan, Goju-Ryu. Uuemateks stiilides kutsutatkse Eestis Kyokusninkai ja Kudo karated. Spordialana püüab karate elimineerida aina rohkem ohumomente võistlustel. Võistlejad kanna peakaitsed, käte ümber on ka sidemed ja jalgade peal padjad, kubemekaitset ja hambakaitset, et vähendada vigastuste mõju võistlejatele. Kontaktkarates võideldakse ilma lööke peatamata. Ka piiratakse löökidega teatud piirkondadesse. Kontaktkarate on ligilähedane kikkpoksile.