Viire (laev)

Allikas: Vikipeedia

Viire oli Saaremaa Laevakompanii laev, ehitati 1988. aastal (34 aastat tagasi). Viire sai Viirelaiu järgi oma laeva nime, kuid võis ka teenindada Taani vahel. Aga siis juhtus et Viire pidi kolima ära Eestis. Uudised:

Pühapäeval teeb oma viimased reisid Muhu ja mandri vahel parvlaev Viire, mis on meie vetes sõitnud kümme aastat ning on praegustest saarte vahet sõitvatest laevadest kõige suurem ja uuem.

Viirelaiu järgi nime saanud laev oli renditud Taani firmalt, mille all ta sõitis Nyborgi-Korsøri liini. Sellest ka laeva endine nimi Difko Korsør. Praeguse seisuga peaks laev esmaspäeval tagasi Taani suunduma, kui omanik ei otsusta, et on mõistlikum laev talveks Eestisse jätta.

Saaremaa Laevakompanii tegevjuht Tõnis Rihvk ütles, et Viire on hea laev, kes on suviti oma tööd väga hästi teinud, kuid puuduseks on, et tal ei ole jääklassi. Seetõttu seisis Viire talviti sadamas ja ootas jää sulamist.

Viire teise puudusena tõi Rihvk välja laeva vähese jõudluse. “Meie tingimustes, kus aeg-ajalt oleks vaja tuult ja tormi trotsida, jääb tal natuke jõudu puudu.” Sõltuvalt tuule suunast võis Viire kai äärde jääda juba siis, kui tuule kiirus ulatus 15 meetrini sekundis.

Viire äraviimiseks on Rihvki hinnangul õige aeg ka seepärast, et laev jääks praegu ette sadamate rekonstrueerimisele. Kui näiteks Regula võib iga kai ääres silduda, siis Viire puhul tähendab kai vahetus seda, et ülemist korrust kasutada ei saa. Koos Viire lahkumisega peaksid sadamatest kaduma ka rambid, mida mööda autod laeva teisele korrusele sõitsid.

Nendest puudustest hoolimata on Viire siinsetest liinilaevadest kõige suurem, mahutades kuni 140 autot. Rihvki andmeil on Viirele paigutatud ka 146 autot, kuid tavaliselt mahtus neid laevale olenevalt autode mõõtudest 120 ringis.

Kuna omal ajal oli näha, et reisijate arv hakkab kasvama, seda eriti suviti, leitigi kümme aastat tagasi, et on vaja Viire-sugust suurt laeva. Põhimõtteliselt võib Viire Rihvki sõnul peale võtta ligi kilomeetri jagu järjekorda.

Järgmisest aastast tulevad liinile aga uued laevad, mis on veelgi suuremad, mahutades vabalt 160 autot, tihedalt pakkides ligi 200.

Viire meeskond paigutatakse Rihvki kinnitusel ümber teistele laevadele, osa läheb peagi uutele laevadele ning mõned, kellel oli tähtajaline töö, lahkuvad. “Kasutan võimalust tänada kõiki reisijaid, kes on Viire teenust kasutanud ja suured tänud laevameestele,” sõnas Rihvk ning lisas, et Viktor Rohtla ja Ants Mets on kaptenitena teinud väga head tööd.


Legend Viire sünnist: kuidas Taani ärimees laevale ei mahtunud


Legend räägib, et selliseid laevu nagu Viire ehitati 1980. aastatel kokku 17 tükki. Selle taga olnud taanlasest kinnisvaraärimees, kes üritanud ühel reedeõhtul perega kodusaarelt püsimaale jõuda, kuid ei mahtunud laevale. Ärimees keeranud otsa ringi, läinud kontorisse ja kutsunud veel samal õhtul kokku meeskonna, kellele tegi ülesandeks laev projekteerida. Mees pannud lauale paberilehe, ütelnud, et see on autotekk, ning käskinud sellele laeva ümber ehitada. Pandi aga kaks tekki ja ehitati neile laev ümber.

Laevad ehitati Sunderlandis ja olid mõeldud Taani siseliinidele. Need olid väga ratsionaalselt tehtud, tollastest turuhindadest viiendiku odavamalt, kasutades väidetavalt odavamaid materjale ning lisades vähem kaasaegset elektroonikat.

Praegu peaks selliseid laevu olema lisaks Taanile näiteks Brasiilias, Hispaanias ja Hiinas. Kusjuures Hiinas olevat kaks sellist tuttuut laeva, mida pole pärast kohaletoomist kordagi kasutatud.


Praegu on Viire türgis ning kannab nime Besparmak