Veršvai

Allikas: Vikipeedia
Veršvai

leedu Veršvai

Koordinaadid 54° 55′ N, 23° 51′ E
Veršvai (Leedu)
Veršvai

Veršvai on Kaunase linnaosa, mis asub linna lääneosas Vilijampolė valla territooriumil. Veršvai asub Nemunase kaldal, see piirneb idas Vilijampolėga ja läänes Lampėdžiaiga. Linnaosa läbib Via Baltica, mis ületab selle viaduktina. Samuti läbib linnaosa Veršvase oja.

Veršvais eristatakse Žemutiniai Kaniūkai asumit, mis on kujunenud varasema sellenimelise küla kohale ja kuhu erinevalt ülejäänud Veršvaist on rajatud põhiliselt eramuid.

Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

Esimesel aastatuhandel rajati Nemunase orunõlvale Veršvai linnamägi, mis oli kasutusel kuni XIV sajandini. Selle jalamil asus muinasasula, mis oli kasutusel kuni XIII sajandini. Ka asus linnuse juures kalmistu, kuhu maeti surnuid alates II–XIV sajandini.

Hiljem kujunes Veršvai piirkonnaks, kus kaevandati Kaunase ehitiste tarbeks kruusa. Aastal 1900 rajati sinna Veršvai kalmistu, kuhu aastal 1966 maeti ümber osa Vytautase prospekti rajamisel töödele ette jäänud Kaunase vana kalmistu surnutest, samuti viidi sinna üle osa sealsetest vanadest kivist hauasammastest. Aastal 1933 rajati Veršvaisse esimene tööstusettevõte – kummivabrik Inkaras. Aastal 1946 liideti piirkond Kaunasega. Seejärel rajati Veršvaisse veel teisigi tööstusettevõtteid, sealjuures aastal 1959 ka Leedu ainus lõhkeaineid valmistav tehas.[1]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]