Vepsa Kultuuri Selts

Allikas: Vikipeedia

Vepsa Kultuuri Selts (vepsa keeles Vepsän Kul'tursebr; vene keeles ametlikult Карельская региональная общественная организация (КРОО) "Общество вепсской культуры") on vepsa kultuuri edendav selts.

Seltsi asutamisele eelnesid konverentsid juunis 1987 ja oktoobris 1988. Asutajate hulgas olid kirjanik Anatoli Petuhhov Vologdast, teaduste akadeemia Karjala Uurimiskeskuse teadur Zinaida Strogalštšikova, Petroskoi Riikliku Ülikooli dotsent Irma Mullonen, Šoutjärve vepsa muuseumi esindaja Rürik Lonin, Šoutjärve kooli direktor Roza Maksimova jt. Selts registreeriti 4. septembril 1989.

Selts määratles oma tegevussuundadena vepsa kirjanduse, keele ja kultuuri taassünni vepsa kooli põhjal; kaasalöömine vepslaste asumisalade sotsiaalmajanduslikus arengus ja vepslaste määratlus seadusandluses põlisvähemusrahvusena. See staatus anti vepslastele 2000. aastal ja alates 2006. aastast on vepslased olnud Vene Föderatsiooni Põhja, Siberi ja Kaug-Ida põlisvähemusrahvus.

2019. aastast on selle esimees Larissa Tsirikova.[1] Seltsi on varem juhtinud Zinaida Strogalštšikova[2] ning see asub Petroskois Karjala Vabariigis.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]