Veneetsia karneval (laul)

Allikas: Vikipeedia

"Veneetsia karneval" on rahvaviis[1], mida tavaliselt seostatakse sõnadega "Mu mütsil on kolm nurka" (inglise keeles "My hat, it has three corners"; saksa keeles "Mein Hut, der hat drei Ecken"). Sellest teemast on kirjutatud mitmeid variatsioone trompetile, mis võimaldavad demonstreerida virtuoossust ja kiiret tempot.

"Veneetsia karnevali" on teiste seas töödelnud Jean-Baptiste Arban, Del Staigers, Herbert L. Clarke kornetile, trompetile ja eufooniumile, Francisco Tárrega ja Johann Kaspar Mertz klassikalisele kitarrile ning Ignace Gibsone klaverile. Frédéric Chopini variatsioon "Souvenir de Paganini" on pühendatud heliloojale ja viiulivirtuoosile Niccolò Paganinile. Uuem töötlus on Allen Vizzutti "The Carnival of Venus", mida peetakse üheks raskemaks trompetipalaks selle tehnilise nõudlikkuse tõttu.

Viisi on arranžeeritud ka tuubale, selle on salvestanud John Fletcher CD-l "The Best of Fletch" ja Roger Bobo CD-l "Tuba Libera", samuti on seda esitanud Norra tuubamängija Øystein Baadsvik. Mandoliinile ja kitarrile on loo kohandanud Carlo Munier.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Kinscella, Hazel Gertrude (2005). Music and Romance. Kessinger Publishing. Lk 256. ISBN 978-1-4179-9594-3.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]