Vello Trell

Allikas: Vikipeedia
Vello Trell enda kodus Kalamajas 2017

Vello Trell (sündinud 12. juulil 1956 Jõhvis) on eesti maalikunstnik.

Elu ja looming[muuda | muuda lähteteksti]

Trell sündis Jõhvi linnas ning maalimisega hakkas tegelema 1973. aastal. Aeg, mil Trell töötas koos Rein Kelpmanniga Tallinna II Toidukaubastu (asus Sepa ja Kopli tänava nurgal) reklaamikunstnikuna, oli tema kui maalija käekirja kujunemise aeg. Ta on olnud Eesti Kunstnike Liidu liige 1986. aastast. Oluliseks impulsiks maalida oli inimese psühholoogiline seisund tolleaegses repressiivses Nõukogude ühiskonnas. Maalimine oli tingitud vajadusest välja elada pingeid iseendas selles situatsioonis. Sel ajal sündis palju figuraalseid maale, kus domineeris pühholoogiline sümbolism ja milles oli kihtide all ikka Trellile omane iroonia. On selge, et need teosed tolleaegses süsteemis jõudsid ülevaatenäitustele vaid läbi tõsise kadalipu, ning leidus maale, mis ei jõudnudki näitustele žürii ettevaatlikkuse tõttu.

1980ndate lõpu- ja 1990ndate algusaastatel kunstniku käekiri pisut muutus. Sellesse sugenes rohkem sümbolismi ja abstraktseid elemente. Tollest ajast on kodumaal vähe teoseid säilinud, sest enamik jõudis ja jäi Soome ning mujale välismaale.

1992. aastal Saaremaa perioodil muutusid teosed aina abstraktsemaks, teoste hulgas oli vaid paar portreed. 1990ndate lõpust järgnes pikk ekspressiivse abstraktsionismi periood, kus segunesid erinevad materjalid ja Trellile äratuntavalt intensiivne koloriit. Peab märkima, et neile maalidele lisab väärtust pikaajalise valmimisprotsessi käigus tekkiv intensiivsus.

Uue aastatuhande piltides võib näha rohkesti eklektilisusse kanduvaid ilminguid. Teemad varieeruvad linnavaadetest täieliku abstraktsuseni, milles alati domineerib filosoofilisus.

Näitused[muuda | muuda lähteteksti]

  • Kilpkonna galerii, Rein Kelpmaniga ühisnäitus (1998)
  • Tartu Kivisilla pildigaleriis (2001)
  • Rein Kelpmani ja Vello Trelli retrospektiiv Tartu Kunstimuuseumis (2001)
  • Rein Kelpmani ja Vello Trelli maalinäitus "Vanad asjad" (2002)

Kirjandus[muuda | muuda lähteteksti]

  • Kunstivälja kirevus - grotesk, sürrealism, naivism, abstraktne maal / Sirje Helme, Eesti kunsti ajalugu. 6, II osa, 1940–1991. Tallinn, 2016. Lk. 203–216, 497