Valguspult

Allikas: Vikipeedia

Valguspult on elektrooniline seade, millega on võimalik juhtida mitut valgusseadet korraga. Valguspulti kasutatakse enim teatris ja kontsertidel, kus valguskujundaja saab selle abil luua valguspilte ja efekte.

Valguspuldid kontrollivad valgusregulaatorit hämardit ehk dimmerit, mis muudab valgustite lampi läbiva voolu tugevust. Paljud tänapäeva valguspuldid oskavad juhtida ka liikuvaid valgusteid (liikuvpea prožektor), tossumasinaid ja muid eriefektiseadmeid (nt laserid).

Valguspult annab korraldusi seadmetesse, kasutades selleks DMX 512 signaali (USITT DMX 512 on standard, mille töötasid välja United States Institute for Theatre Technology). Tänapäeval kasutab enamik tootjad DMX 512 protokolli.

Valguspultide tüübid[muuda | muuda lähteteksti]

Valguspulte on erinevaid. Tootjad keskenduvad eri turgudele, luues puldi, mida on mugavaim kasutada just selles valdkonnas, milleks see on loodud. Valguspultide eesmärk on kõigil aga sama: võimaldada kasutajal seadmeid juhtida võimalikult mugavalt.

Konventsionaalsed konsoolid[muuda | muuda lähteteksti]

Konventsionaalsed konsoolid on kõige lihtsama ülesehitusega valguspuldid. Sellega on võimalik juhtida konventsionaalsete prožektorite valgusintensiivsust. Tüüpiliselt on valguspuldil reguleerimishoovad (inglise fader), millega saab reguleerida ühe või mitme valgusseadme intensiivsust. Mõned puldid on ka programmeeritavad, võimaldavad luua valguspiltide kogumiku (inglise cue stack), mida saab järgemööda maha mängida.

Memory board kontrollerid (mälupõhised kontrollerid)[muuda | muuda lähteteksti]

Mälupõhise kontrolleriga saab valguspilte digitaalselt salvestada. Konsoolil on kasutajaliides, mille abil saab programmeerida valguspilte ja juhtida valgusseadmeid. Puldil on lisaks ekraan, arvukalt manuaalseid fader nuppe, mida on võimalik programmeerida juhtima ühte kanalit või kanalite gruppe. Need omadused aitavad säästa aega ja vähendada vigade riski, samuti võimaldab see programmeerida jooksvalt reaalajas.

Moving light kontrollerid[muuda | muuda lähteteksti]

Moving light kontrollerid on arvutipõhiste kontrollerite edasiarendus. Lisaks konventsionaalsetele valgustitele ja dimmeritele, võimaldavad need puldid ka juhtida liikuva peaga valgusseadmeid. Valguspuldid on olemas juhtkangid, millega saab suunata liikuvpea valguskiirte vihku. Puldiga saab muuta valgusvihu fookust ja suurust, ühtlasi saab ka muuta värvi. Valguspuldis on eelnevalt programmeeritud liikuvpeade eriefektid, nagu näiteks värvi vahetused, intensiivsuse muutumised ja valguskiire liikumised. Eriefekte on võimalik puldist oma äranägemise järgi muuta. Tavaliselt on puldil olemas puutetundlik ekraan, programmeerimiseks ja informatsiooni kuvamiseks. Pult töötab tootja poolt loodud operatsioonisüsteemi abil. Moving light kontrollerid on tänapäeval enim kasutusel teatris ja kontserdivalgustuses.

Personaalarvuti põhised kontrollerid[muuda | muuda lähteteksti]

Personaalarvuti põhised kontrollerid põhinevad samal tarkvaral nagu eelnimetatud valguspuldid. Arvutist saab tarkvara kaudu valgusteid juhtida USB-st üle DMX-i mineva ülemineku abil. Arvutipõhises kontrolleris saab visualiseerimistarkvara abil eelnevalt programmeerida valguspilte ja salvestatud faile hiljem valguspuldis avada. See võimaldab valguskujundajal valmistuda eesseisvaks tööks. Paljud tootjad pakuvad arvutite peale samasugust tarkvara nagu on nende valguspultidel.

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]

Kirjandus[muuda | muuda lähteteksti]

  • Moody. J. L. 1998. Concert Lighting: Techniques, Art and Business. (2nd ed.). Elsevier.
  • Schiller. B. 2004. The Automated Lighting: Programmer’s handbook. Elsevier.
  • Shelley. S. L. 1999. A Practical Guide to Stage Lighting. Butterworth-Heinemann.