Valeryj Sachaščyk

Allikas: Vikipeedia
Valeryj Sachaščyk
Sünniaeg 13. august 1964 (59-aastane) Muuda Vikiandmetes

Valeryj Sciapanavič Sachaščyk (valgevene keeles Валерый Сцяпанавіч Сахашчык; vene keeles Валерий Степанович Сахащик Valeri Stepanovitš Sahhaštšik; sündinud 13. augustil 1964 Hošavas Valgevene NSV-s) on Valgevene opositsioonipoliitik ja endine sõjaväelane. Reservalampolkovnik.

Valeryj Sachaščyk on lõpetanud Moskva Kõrgema Üldvägede Juhtkoosseisu Kooli ja Valgevene Vabariigi Sõjaväeakadeemia.

Ta teenis Brestis dislotseeruvas 38. eraldiseisevas kaardiväe dessantbrigaadis, kus tegi teenistusalase karjääri, tõustes pataljonikomandöri asetäitjast brigaadikomandörini. Vastuolude tõttu kindralstaabiga lahkus Sachaščyk sõjaväeteenistusest 38 aasta vanuses.

Tsiviilelus sai tast ettevõtja, ehitusettevõtte kaasasutaja Poolas.

Opositsioonipoliitik[muuda | muuda lähteteksti]

Augustis 2022 loodi Vilniuses Valgevene Ühendatud Üleminekukabinet, mille üheks esindajaks nimetati Valeryj Sachaščyk. Tema vastutusalaks sai kaitse ja riiklik julgeolek.

Vastates 22. juunil 2023 Ukraina ajakirjaniku küsimusele, kas Valgevene opositsioon on valmis Alaksandr Łukašenka kukutamiseks, vastas Sachaščyk, et ta ise on vastu Łukašenka režiimi sõjalisele kukutamisele, sest see tooks kaasa verevalamistega seotud kodusõja. Ta ei poolda ka Alaksandr Łukašenka enda kõrvaldamist täppisrelvadega (tehniliselt teostatav), sest see võib põhjustada kaose riigis.[1]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]