Vaidu Vidil

Allikas: Vikipeedia

Vaidu Vidil (ka Vaido Vidil; 24. detsember 1949 Tartu30. september 2017 Udmurtia, Venemaa) oli eesti filmioperaator, siiditrüki asjatundja ja munitsipaalpoliitik.

Haridus[muuda | muuda lähteteksti]

Vaidu Vidil lõpetas 1968. aastal Tartu 5. Keskkooli[1], seejärel alustas õpinguid Tartu Ülikooli eesti keele ja filoloogia erialal, viimane jäi siiski lõpetamata.

Tegevus[muuda | muuda lähteteksti]

Läbi aastate tegeles ta peamiselt siiditrüki ja filmindusega. Projektidena võib välja tuua näiteks selle, et kunagised Tartu Maratoni numbrid olid kästisi numberhaaval trükitud just tema poolt, samuti olid kunagi populaarsed vimplid mida telliti sadades kui mitte tuhandetes eksemplarides. Olles aja jooksul omandanud osavuse nii kujundamise kui ka trüki valdkonnas, jõudis ta elu ajal kujundada ja valmistada eri materjalidest vistiitkaarte, pakendeid, reklaame jm.

Ta oli seotud ettevõtetega Agile OÜ, Liiwimaa Antiik MTÜ, IDENT MTÜ, Kanepi Loomekeskus OÜ.

Oma elu teises pooles avastas ta aga enda jaoks rohkem filminduse, ta oli kohal enamikul Setumaa piirkonna folkloori sündmustel ja talletas need kas dokumentaalfilmide või ka tellimustöödena. Vaidu tegi ka kaastööd Soome televisioonile, peamiselt tegi ta Setumaaga seotud uudislugusid.

Vaidu oli muusikalise dokumentaalfilmi "Pillipuu helisevad oksad" (2013) operaator. On olnud Otepää Talveöölaulupeo filmi operaator.

Vaidu elas viimased kolm aastakümmet Lõuna-Eestis Kanepis Piigandi külas.

2013. aastal valiti ta Kanepi vallavolikogu esimeheks.[2]


Filmid[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]