Vaiana

Allikas: Vikipeedia

Vaiana (tuntud ka kui Moana) on 2016. aasta Ameerika animeeritud muusikaline fantaasiamäruli- ja seiklusfilm, mille tootis Walt Disney Animatsioon Stuudio ja väljastas Walt Disney Pictures. Tegemist on 56. Disney täispikkuses animafilmiga. Selle režissöörideks on John Musker ja Ron Clements, kaasrežissöörideks on Chris Williams ja Don Hall ning produtsendiks Osnat Shurer. Filmi stsenarist on Jared Bush.

Süžee[muuda | muuda lähteteksti]

Polüneesia saarel nimega Motunui kummardasid elanikud loodusjumalannat Te Fitit (elav saar, kes tõi ookeanile elu ammu, kasutades oma jõuallikana pounamu kivi). Maui, tuule ja mere kuju muutev pooljumal ning teeleidmise meister, varastas kivi, et anda inimkonnale võime luua. See põhjustas Te Fiti lagunemise ja Mauid ründas vulkaani deemon Te Kā. Ta kaotas meresügavustesse nii Te Fiti südame kui ka oma maagilise kalakonksu.

Tuhat aastat hiljem valib ookean Motunui pealiku Tui tütre Vaiana tagastama südame Te Fitile. Tui ja Sina, Vaiana isa ja ema, püüavad teda ookeanist eemal hoida, et valmistada teda ette saare pealikuks saamiseks. Kuusteist aastat hiljem tabab saart suur õnnetus, mis tapab taimestikku ja vähendab kalasaaki. Vaiana soovib minna oma lemmiksea Puaga saare rifist kaugemale, et leida rohkem kalu ja uurida, mis toimub, kuid Tui keelab selle. Vaiana üritab riffist üle saada, kuid mõõnad trumpavad teda ja ta laev hävib. Sel pärastlõunal näitab Vaiana vanaema Tala talle salajast laevakoobast, mis paljastab, et nende inimesed olid kunagi avastajad, kuni Maui varastas Te Fiti südame; ilma selleta ei olnud ookean enam turvaline. Tala selgitab, et Te Kā pimedus mürgitab saart, kuid seda saab ravida, kui Vaiana leiab Maui ja paneb ta Te Fiti südame taastama. Olles saanud ookeanilt Te Fiti südame, annab Tala selle Vaianale. Tala haigestub hiljem ja ütleb surivoodil Vaianale, et ta peab Maui leidmiseks saarelt lahkuma.

Vaiana purjetab koopast leitud laevaga koos oma tuhmunud lemmikloomakuke Heiheiga, kes on end sinna salaja sokutanud. Nad jäävad taifuuni kätte ja randuvad saarel, kust Vaiana leiab Maui, kes uhkustab oma saavutustega. Ta nõuab, et Maui tagastaks südame, kuid mees keeldub ja meelitab ta koopasse lõksu, enne kui ta Vaiana paadiga lahkub. Lõpuks Vaiana põgeneb ja astub vastu Mauile, kes laseb ta vastumeelselt laeva peale. Neid ründavad Kakamorad, kookospähkli piraadid, kes otsivad Te Fiti südant, kuid Vaiana ja Maui kavaldavad nad üle. Vaiana mõistab, et Maui ei ole enam ammu kangelane, sest ta varastas südame ja needis maailma, ning veenab teda lunastama end südame tagastamisega. Maui peab esmalt saama tagasi oma maagilise kalakonksu hiiglaslikult kookoskrabilt Tamatoalt. Samal ajal kui Vaiana Tamatoa tähelepanu eemale tõmbab, võtab Maui konksu, kuid ei suuda oma kujumuutmivõmeid kontrollida. Tamatoaga võitlemine käib tal aga üle jõu, kuid Vaiana kiire mõtlemine võimaldab neil konksuga põgeneda. Maui paljastab, et sai oma esimese tätoveeringu siis, kui tema surelikud vanemad ta imikuna maha jätsid ja jumalad halastasid talle ning andsid talle tema võimed. Pärast Vianale lohutust õpetab Maui Vaianale tee leidmise kunsti, taastades kontrolli oma jõudude üle ja nad saavad lähedasemaks.

Nad jõuavad Te Fiti saarele, kuid Te Kā ründab neid. Vaiana keeldub tagasi pöördumast, mille tulemusena saab Maui konks tõsiselt vigastada. Soovimata oma konksu uuesti kaotada, hülgab Maui Vaiana, kes kaotab lootuse ja palub ookeanil leida keegi teine südame taastamiseks. Ookean teeb nagu talt palutakse ja võtab südame, kuid Tala vaim ilmub, ning inspireerib Vaianat leidma oma südamekutsumust. Ta võtab südame tagasi ja purjetab tagasi Te Kā'le vastu astuma. Maui naaseb pärast meelemuutust ja võdab Vaianale aega, kuni ta jõuab Te Fitini. Te Kāga võideldes hävib Maui konks. Kui Vaiana ei suuda Te Fitit leida, mõistab ta, et Te Kā on Te Fiti, kes on rikutud ilma oma südameta. Ookean teeb Vaiana jaoks tee puhtaks, võimaldades tal anda südame tagasi Te Fitile, kes tervendab ookeani ja saared. Maui vabandab Te Fiti ees, kes parandab ta konksu enne sügavasse unne vajumist ja saareks muutumist. Vaiana jätab Maui ja Te Fitiga hüvasti. Naastes koju kohtub ta lõpuks uuesti oma vanematega. Ta asub tööle küla pealiku ja teeleidjana, juhtides oma inimesi, kelle hulka kuulub nüüd ka Maui.

Osades[muuda | muuda lähteteksti]

Auliʻi Cravalho filmi esilinastusel Samoas 2016. aasta detsembris
  • Auliʻi Cravalho - Vaiana, külapealiku Tui ja tema naise Sina uudishimulik tütar, kelle ookean valib Te Fiti südant taastama.
    • Cravalho mängis sama rolli ka filmi hawaiikeelses versioonis.
    • Noort Vaianat mängis Louise Bush.
  • Dwayne Johnson - Maui, legendaarne ja tahtejõuline, kuid kergesti ärrituv, kujumuutev pooljumal, kes üritab taastada südant koos Vaianaga.
  • Rachel House - Tala, Tui ema ja Vaiana isapoolne vanaema. Sarnaselt Vaianale on ka Talal tugev kirg ookeani vastu.
  • Temuera Morrison - Tui, Vaiana isa, Sina abikaasa ja Tala poeg. Ta on Motunui saare pealik.
    • Morrison mängis sama rolli ka filmi maoorikeelses dubleeringus.
    • Christopher Jackson oli Tui lauluhääl.
  • Jemaine Clement - Tamatoa, hiiglaslik, kuritegelik, aardeid koguv kookoskrabi koletiste riigist.
  • Nicole Scherzinger - Sina, Vaiana ema, Tui abikaasa.
    • Scherzinger mängis sama rolli ka filmi hawaiikeelses dubleeringus.
  • Alan Tudyk - Heihei, Vaiana koduloomast kukk
    • Tudyk andis samuti oma hääle ka külaelanikule nr 3 (vanale mehele, kes soovitab Heiheist süüa teha)
  • Oscar Kightley - kalamees
  • Troy Polamalu - külaelanik nr 1
  • Puanani Cravalho (Auli'i Cravalho ema) - külaelanik nr 2