Vagabond

Allikas: Vikipeedia
Vagabond
Autor Takehiko Inoue
Illustreerija Takehiko Inoue
Päritolumaa Jaapan
Keel Jaapani
Žanr Märul, Seiklus
Kirjastaja Kodansha

Vagabond on võitluskunstide manga, mille on illustreerinud ning kirjutanud Takehiko Inoue. See räägib loo fiktsionaalse Miyamoto Musashi ja tema legendaarse rivaali Kojirō Sasaki eludest. Musashi Miyamoto on Eiji Yoshikawa novelli Musashi põhjal kirjutatud.

Kokkuvõte[muuda | muuda lähteteksti]

Lugu algab pärast Sekigahara lahingut aastal 1600. Takezō Shinmen ja Matahachi Hon’iden on haavatud ning nad päästetakse Okō ja Akemi poolt. Matahachi lahkub koos kahe tüdrukuga ja Takezō läheb tagasi Miyamotosse. Takezō räägib Matahachi emale, et ta jäi ellu kuid ei tule tagasi. Takezō püütakse kinni varasemate kuritegude tõttu, kuid ta põgeneb ning munk Takuan Sōhō päästab ta. Takuan viib ta külast eemale ja annab talle uue nime - Musashi Miyamoto, peale mida ta lahkub muutunud mehena.

Mõni aasta hiljem, Musashi Miyamoto rändab Kyotosse, et võidelda Yoshioka klanniga. Musashi tahab saada tiitli “Invincible Under the Heavens.” Enne kui Musashi kaotada saaks, dojo süttib ning nende võitlus peatub ja kõik põgenevad.

Musashi läheb Hozoin templisse ja võitleb nende liidriga kuid põgeneb. Hozoin klanni endine liider treenib Musashit, et ta saaks praegusele liidrile õppetunni anda, sest ta ei karda surma. Kui nad uuesti võitlevad võidab Musashi ning nad lubavad üksteisele, et võitlevad uuesti sõpradena.

Nüüd otsib ta Yagyu klanni, et ka nendega võidelda. Ta üritab nende liidrit rünnata kuid ta lööb Musashit ja ta variseb kokku. Ta õpetab Musashile, et “Invincible Under the Heavens” on ainult sõna, ei midagi muud.

Umbes 17 aastat enne loo algust sünnib Kojirō Sasaki. Kojiro on kurt, mis teeb elu võitlejana väga raskeks. Teda treenib võitlema tema kasuisa. Kui Kojiro on veel väike peavad nad koos oma koduküla kaitsma. Hiljem tuleb tema kasuisa endine õpilane, Itto Ittōsai Kojirot treenima ja ta peab üksi mõrtsukate vastu võitlema.

Musashi võitleb Yoshioka klanni liidriga, võidab ja seetõttu ründavad ülejäänud 70 Yoshioka meest teda korraga. Ta võidab ja lahkub haavatuna. Musashi arreteeritakse kuid ta põgeneb. Ringi rännates kohtuvad Ittōsai ja Musashi. Musashi leiab metsast surnud vanematega poisi ning nad hakkavad koos talu pidama. Paljud külanikud surevad nälga. Musashi päästab paljud külanikud sest küsib kohalikult isandalt abi, kuid ta peab selle eest minema Kokurasse.

Vastuvõtt[muuda | muuda lähteteksti]

Vagabondi on müüdud üle 80 miljoni eksemplari ja tõlgitud 12 keelde, millega see on üks enim müüdud mangasid. 2015. aasta aprilli seisuga on ilmunud 37 raamatut. Manga on pausil autori tervise ning inspiratsiooni puudumise tõttu.[1] Vagabond võitis 2000. aasta Kodansha Manga auhinna ja 2002 Tezuka Osamu Kultuuriauhinna.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Kosaka, Kris. 2017. 'Vagabond': An epic manga based on the life of a 17th-century samurai. Available at https://www.japantimes.co.jp/culture/2017/01/07/books/book-reviews/vagabond-epic-manga-based-life-17th-century-samurai/, accessed 22.04.2023.