Vabakorpused

Allikas: Vikipeedia

Vabakorpusteks (saksa keeles Freikorps) nimetati Saksamaa vabatahtlike sõjaväe- või paramilitaarüksusi. Termin võeti kasutusele alates 18. sajandi keskpaigast ja sellega tähistati Saksa aladelt värvatud vabatahtlike armeesid. Kahe maailmasõja vahel kasutati seda termint ka Weimari vabariigi ajal tegutsenud paramilitaarüksuste kohta.

Weimari vabariik[muuda | muuda lähteteksti]

Vabakorpused Weimari vabariigis olid rahvuslikud organisatsioonid, mis loodi Saksamaal 1919. aasta jaanuaris võitlemaks riiki ähvardava kommunistliku revolutsiooniga ajal, kui riigil puudus lojaalne sõjavägi. Vabakorpused koosnesid peamiselt rahulolematutest, pettunud ja vihastest esimese ilmasõja Saksa sõjaveteranidest. Paljud neist uskusid, et 1918.-1919. aasta Saksamaa Novembrirevolutsioon reetis nad. Vabakorpused oli opositsioonis Novembrirevolutsiooni tagajärjel sündinud Weimari vabariigiga. Vabariigi väljakuulutajaid nimetasid vabakorpuslased põlglikult "novembri-kriminaalideks".

Freikorps Roßbach[muuda | muuda lähteteksti]

Freikorps Roßbach oli üks neist korpustest. Gerhard Roßbachi juhtinisel oli ta tegev võitlustes kaotatud Lääne-Preisimaal ja ka Baltikumis (Lätis ja Leedus). Ametlikult saadeti see laiali 1920, kuid ta tegutses illegaalselt edasi ja oli mõnede rahutuste taga kuni Kolmanda Riigini välja. 1921 võttis osa võitlusest Poola üksuste vastu Ülem-Sileesias.

Vabakorpus Eesti Vabadussõjas[muuda | muuda lähteteksti]

Vabakorpus Rauddiviis sõdis koos Landeswehriga Landeswehri sõjas Eesti vägede vastu ja sai lüüa.

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]