Väike-Lähtru Jumalasünnitaja Sündimise kirik

Allikas: Vikipeedia
(Ümber suunatud leheküljelt Väike-Lähtru Jumalaema Sündimise kirik)
Väike-Lähtru õigeusu kirik (märts 2011)

Väike-Lähtru Jumalasünnitaja Sündimise kirik (ka Väike-Lähtru Jumalaema Sündimise kirik, Väike-Lähtru õigeusu kirik) on õigeusu kirik Lääne-Nigula vallas Väike-Lähtru külas.

Historitsistlik-eklektilises stiilis Väike-Lähtru kirik (vene keeles Вяйке-Ляхтриская Рождества Богородицкая церковь) ehitati 1889. aastal arhitektide Erwin Bernhardti ja K. Nymani projekti järgi. Sama projekti järgi on ehitatud näiteks Lihula Aleksander Nevski kirik ja Uue-Virtsu Kristuse sündimise kirik. Kirik pühitseti 24. oktoobril 1889 Jumalasünnitaja Sündimise auks Riia ja Miitavi ülempiiskop Arseni (Brjantsev) poolt.[1]

Kirikus oli ka neli tornikella, millest üks asub praegu Läänemaa Muuseumis. Ülejäänud kolm kella on viimastel aastakümnetel rippunud Estonia teatri laval. Neist kõige suurem tornikell on ühtlasi ka kõige vanem ja kunstiväärtuslikum (valati 1768). Teised kaks kella pärinevad 1890. aastast ning on seega tõenäoliselt valatud just Väike-Lähtru kiriku tarbeks. 2007. aastal tagastas Estonia teater kellad EAÕK-le. Koguduse õigusjärglasena paigutas EAÕK kolm tornikella oma Ahtri tänavas asuvasse Tallinna Püha Siimeoni ja Naisprohvet Hanna peakirikusse.

Väike-Lähtru Jumalasünnitaja Sündimise kogudus tegutses aastast 1885 ning lõpetas tegevuse 1960.–1970. aastatel.[2] Kirik suleti 1976. aastal.

Kirik seisab tühjana ja on avariilises seisukorras. Aastal 1998 kanti kirik Kultuurimälestiste Riiklikusse Registrisse.[1]

Pildid[muuda | muuda lähteteksti]

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]