Urania (Viin)

Allikas: Vikipeedia
Urania
Üldandmed
Asukoht Austria
Viin
Avamine 1910
Koordinaadid 48° 12′ 42,1″ N, 16° 23′ 1″ E
Projekt ja ehitus
Arhitekt Maximilian Fabian
Kaart

Urania on avalik haridusinstituut ja observatoorium Austria pealinnas Viinis. Juugendstiilis hoone ehitati 1909. aastal arhitekt Maximilian Fabiani, kes oli Otto Wagneri õpilane, projekti järgi Viini jõe suudmesse. Kreeka mütoloogiast tuntud Urania järgi nimetatud ehitise avas 1910. aastal Austria-Ungari keiser Franz Joseph I.

Teise maailmasõja ajal sai see tugevalt kannatada ja kuppel koos observatooriumiga hävis täielikult. Pärast rekonstrueerimist avati hoone uuesti 1957. aastal. Tähetorni on aastate jooksul pidevalt tehniliselt täiustatud.

Kuigi Urania täidab nüüd paljusid funktsioone, on see jätkuvalt linna vanim avalik vaatluskeskus. Praegu on seal ka seminariruumid ning töötab kino, kus peetakse iga-aastasi filmifestivale Viennale ja Nordiale. Seal on ka näitleja Hans Krause loodud nukuteater.

Lisaks on seal mälestustuba Kindertranspordile, mida korraldas Hollandi vastupanuvõitleja ja humanitaarabistaja Gertruida Wijsmuller-Meijer, kellel õnnestus 1938. aasta detsembri alguses pärast Adolf Eichmanniga peetud läbirääkimisi päästa esimesed 600 juudi päritolu last.

Samuti on seal restoran.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]