Uncyclopedia

Allikas: Vikipeedia
Uncyclopedia logo

Uncyclopedia ehk Ebatsüklopeedia on Vikipeedia paroodia. See on üles ehitatud sarnaselt Vikipeediaga, kuid artiklite sisu on valdavalt absurdne, naljakas ja kaugel informatiivsusest. Sait loodi 2005. aasta jaanuaris ja augustis oli seal ligi 10 000 artiklit. 2015. aasta märtsis oli eestikeelses Ebatsüklopeedias 98 artiklit.

Ingliskeelse Uncyclopedia nimetus on sõnademäng: sõnas encyclopedia on algus en- asendatud eesliitega un- ('mitte-'). Analoogilisi absurdientsüklopeediaid on veel paljudes keeltes erinevate nimetustega. Need kõik on ühendatud ühisprojektiga Uncyclomedia Foundation.

Et tegemist pole tõsise entsüklopeediaga, muutuvad sealsed artiklid alalõpmata. Mõned naljad püsivad muidugi kauem, kuid paljusid artikleid muudetakse ja värskendatakse pidevalt.

Hoolimata absurdsusest ei ole Uncyclopedia artiklid labased ega kedagi solvavad. Isegi tundlikke teemasid käsitletakse huumoriga. Administraatorid hoiavad artiklitel silma peal ja lauslollused siiski kustutatakse. Autoritel soovitatakse olla naljakas, kuid mitte nõme. Nii nagu vikipeediadki, kannatab ka Uncyclopedia aeg-ajalt ja kohati vandalismi all.

Artikkel Eestist oli Uncyclopedia esilehel 26. augustil 2005 ja sel ajal oli see kogu selle saidi vaadatavuselt kaheksas artikkel.

Lõbusalt ja naljaga pooleks käsitletakse ka uskumusi ja religioone. Kristlus on näiteks "armastuse religioon, mis põhineb jumala piinamisel ja jõhkral tapmisel". Kristlased on "kannibalid, kes usuvad, et söövad jumala ihu ja joovad tema verd". Jne.

Palju nalju tehakse ka kategooriate, linkide, ümbersuunamiste jm vikipeediliste vahenditega. Artiklite arutelud on siiski enamasti asjalikud.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]