USS Enterprise (NCC-1701-D)

Allikas: Vikipeedia


USS Enterprise - NCC-1701-D (või Enterprise-D) on 24. sajandi tähelaev väljamõeldud Star Treki universumis ja Star Treki põhiseade: järgmise põlvkonna teleseriaal. Enterprise-D ilmub ka Star Treki: Deep Space Nine'i ("Emissary") [2] Star Trek: Enterprise'i sarja finaalis ("These are the Voyages ...") ja filmi Star Treki põlvkonnad.

Enterprise-D on galaktikaklassi laev ja viies Föderatsiooni tähelaev Star Treki universumis, mis kannab nime Enterprise. Enterprise-D on tähelaevastiku lipulaev. Komandöriks on kapten Jean-Luc Picard suurema osa laeva teenistuses.

Star Treki põlvkondade ajal hävitati pärast õdede Durase laevaga laeva stardrive-sektsioon ja taldrikusektsioon maandus planeedi Veridian III pinnale ning tuli sellest loobuda, mille tagajärjel see oli hävitatud.

Kujundus[muuda | muuda lähteteksti]

Andrew Probert, kes aitas värskendada Star Treki: filmi algset ettevõtet, kavandas Enterprise-D. Algselt silla projekteerimiseks määratud Probertil rippus tema seinal visand "mis siis, kui", mille ta oli joonistanud pärast filmi The Motion Picture tööd. Jutu toimetaja David Gerrold nägi visandit ja juhtis selle looja Gene Roddenberry tähelepanu, kes kiitis visandi heaks Enterprise-D kavandi lähtepunktina. Probert sai ettevõtlusdisainilahenduse disainilahenduse patendi 1990. aastal.

Ease Owyeungi juhendatav Industrial Light & Magic meeskond ehitas Star Trek: uue põlvkonna piloot "Encounter at Farpoint" kaks filmimise miniatuuri (kuue jala [1,8 m] mudeli ja kahe jala [0,61 m] mudeli) , ja neid mudeleid kasutati kahel esimesel hooajal. [5] Kolmandaks hooajaks ehitas modellitegija Greg Jein neli jalga pikka (1,2 m) miniatuuri, millele oli lisatud pinnakatte detailide kiht. Kuue jala pikkust (1,8 m) mudelit kasutati alati, kui oli vaja filmida alustasside eraldusjärjestust, ja ILM uuendas seda Star Starki põlvkondade jaoks kasutamiseks.

Jonathan Frakes ütles: "Kui peame oma lepingute üle läbirääkimisi, on Paramounti ettevõtte seisukoht, et laev on tegelikult etenduse täht!" 2006. aasta oktoobris oksjoniti New Yorgis oksjonil kuue jala pikkune (1,8 m) ettevõte. York City Christie oksjonimajas koos teiste modellide, rekvisiitide, kostüümide ja Star Treki frantsiisist pärit paladega. Selle kavandatud väärtus oli 20 000–30 000 dollarit, kuid lõplik müügihind oli 576 000 dollarit - oksjoni kõige kallim element.

ILM-i John Knoll ehitas ka filmi Star Treki põlvkonnad (1994) jaoks Enterprise-D CGI elektripildi mudeli. See mudel kanti üle LightWave'i ja seda kasutati erinevate galaktikaklassi tähelaevade loomiseks Star Trek: Deep Space Nine ja Star Trek: Voyager episoodides "Timeless".

Eden FXi Gabriel Köerner ehitas Enterprise C-st Star Trekis ilmumiseks uue CGI LightWave'i mudeli: Enterprise'i sarja finaal, "These are the Voyages ...".

Galaktikaklassi Enterprise-D proportsioonid erinesid algsest Enterprise'ist, säilitades samal ajal oma tuttava kahekordse lõime naceli ja taldriku sektsiooni välimuse. Natsellid tehti proportsionaalselt väiksemaks kui taldrikuosa, lähtudes ideest, et lõimemootorid oleksid aja jooksul efektiivsemaks muutunud.