ULCC

Allikas: Vikipeedia

ULCC (inglise keeles Ultra Large Crude Carrier; otsetõlkes ülisuur toornaftavedaja) on naftatankerite klass, mille dedveit on suurem kui 320 000 tonni[1]. ULCC-d on suurim tankerite klass – supertanker. Ühtlasi on need ka maailma suurimad laevad.

ULCC-d kasutatakse vaid suurte naftakoguste transportimiseks väga kaugele, sest need on suure mahutavusega ega saa liikuda mööda kitsamaid veeteid. Massiivsuse tõttu pole ULCC-del võimalik paljudes sadamates randuda ning kauba peale- ja mahalaadimine käib mereplatvormidel või väiksemate tankerite abil[2]. Nimetatud piirangute tõttu kulgevad ULCC-de peaaegu kõik marsruudid Pärsia lahest läbi India ookeani Vaiksele ja Atlandi ookeanile. Maailma suurim ULCC oli Seawise Giant, mille dedveit oli 564 763 tonni[3]. Koos klassi võrra väiksemate laevadega VLCC viidatakse mõlemale ka kui supertankeritele. Supertankereid on tänapäeval üle 200[4].

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Hayler and Keever, 2003:14-3.
  2. Huber, 2001, p. 23.
  3. https://www.vesseltracking.net/article/seawise-giant. {{netiviide}}: puuduv või tühi pealkiri: |pealkiri= (juhend)
  4. https://www.sciencedirect.com/topics/engineering/supertanker. {{netiviide}}: puuduv või tühi pealkiri: |pealkiri= (juhend)