Tsípouro

Allikas: Vikipeedia
Tsípouro

Tsípouro (τσίπουρο) on Kreeka brändi. Tsípouro on eriti levinud järgmistes Kreeka piirkondades: Tessaalia, Ípeiros, Makedoonia piirkonnad, Máni poolsaar ja Kreeta saar (kus seda tuntakse nimega tsikoudiá). Tsípouro on kange destilleerimisel saadud alkohoolne jook, mis sisaldab 40–45 mahuprotsenti alkoholi. Jooki valmistatakse ka aniisimaitselisena.

Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

Legendi järgi valmistasid esimese tsípouro 14. sajandil Kreekas Áthose mäel elanud õigeusklikud mungad.

Valmistamisviis[muuda | muuda lähteteksti]

Tooraineks olevad tumedad viinamarjad

Küpsed tumedad viinamarjad aetakse läbi purusti ning tekkinud mass jäetakse mõneks päevaks seisma – piisavalt pikaks ajaks, et algaks käärimine. Kui varemalt kasutati tsípouro jaoks vaid järgi jäänud tahket massi, et kogu mari ära kasutada (vedelik kasutati muuks otstarbeks), siis tänapäeval kasutavad paljud tootjad kogu tekkivat massi.

Järgmise sammuna juhitakse mass destilleerimise seadmetesse, kus jälgitakse selle temperatuuri ja rõhku. Jättes kõrvale valmis destillaadi esimese ja viimase osa, mis visatakse ära, jäetakse tsípouro tegemiseks alles vaid selle "keskmine" osa. Seda protsessi korratakse seejärel veel vähemalt korra.

Lõpuks jäetakse saadud vedelik roostekindlatesse mahutitesse settima ja laagerduma. Suhteliselt uus valmistusviis on tsípouro puidust tünnidesse küpsema jätmine, mis annab küpsema maitsega viskiga sarnaneva joogi.

Serveerimine[muuda | muuda lähteteksti]

Sõltuvalt aastaajast tarbitakse tsípourot kas värskendava joogina või soojalt ning see võib asendada ka kohvi või tee joomise korda.

Tootjate soovituste järgi on tsípourot kõige parem nautida otse sügavkülmast võetuna. Sageli lahjendatakse seda vee või jää lisamise teel. Tsípourot pakutakse tavaliselt viinaklaasidest ning kõrvale serveeritakse eelroogasid (nt pähklid, kuivatatud puuviljad, juust, oliivid, mereannid, liha, halvaa või kuivikud).

Seos oúzoga[muuda | muuda lähteteksti]

Valmistatakse ka aniisimaitselist tsípourot – seda eriti Kesk-Makedoonias, Chalkidikes ja Tessaalias. Aniisimaitselise tsípouro ja oúzo maitsed on peaaegu samasugused, kuid nende valmistamisviis erineb oluliselt. Oúzo valmistamiseks kasutatakse 96 mahuprotsendiga etüülalkoholi ning seetõttu ei säili selles tooraine maitseomadused. Samas võimaldab tsípouro vähesem destilleerimine sellel säilitada kasutatavale viinamarjade massile omase maitse.[1][2][3]

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. "Tsipouro: Greek traditional distillation from grapes". www.tsipouro.gr. Winery of Tirvanos. Originaali arhiivikoopia seisuga 4.02.2011. Vaadatud 24.12.2010.
  2. "Idoniko Tsipouro Anise". Nestor Imports. Originaali arhiivikoopia seisuga 14.07.2011. Vaadatud 24.12.2010.
  3. "Traditional Greek Spirits". Vergina Imports. Originaali arhiivikoopia seisuga 12.12.2007. Vaadatud 24.12.2010.